Wat is vloerverwarming?

Een groenere, efficiëntere manier om uw huis te verwarmen is met vloerverwarming. Door de mensen en dingen in de kamer rechtstreeks en vanaf de grond te verwarmen, is UFH energiezuiniger dan conventionele verwarmingssystemen. Door deze verbeterde efficiëntie kunt u aanzienlijk besparen op uw verwarmingskosten.

Wij begrijpen dat u misschien niet zeker weet of vloerverwarming de beste verwarmingsoptie voor u is als u erover denkt het op te nemen in een toekomstig woningrenovatieproject. In deze expertgids worden de voor- en nadelen van vloerverwarming besproken:

 • De verhoogde energie-efficiëntie van UFH
 • Het geringe onderhoud van de verwarmingssystemen van Warmup
 • De ontwerpvrijheid en aanpasbaarheid van vloerverwarmingen
 • De veiligheid en het installatiegemak

En een paar potentiële nadelen, waaronder:

 • De kosten
 • De impact op vloerhoogtes

(+) Energie-efficiënte verwarming (+) Moeiteloos te bedienen (+) Meer ruimte en ontwerpvrijheid (+) Werkt met alle vloerbedekkingen (+) Veiligheid en comfort (+) Installatiegemak

(-) Installatiekosten (-) Installatietijd (-) Kwestie van vloerhoogte

Hoe werkt vloerverwarming?

In wezen werkt vloerverwarming door de vloer om te vormen tot een massieve, effectieve en niet te detecteren warmtebron. Om een kamer vanaf de grond te verwarmen, worden verwarmingskabels of -buizen onder de vloer gelegd en laat men ze opwarmen. Vloerverwarmingssystemen met warm water vereisen sterke, flexibele buizen, terwijl elektrische vloerverwarmingssystemen kabels gebruiken.

Vloerverwarming kan aanzienlijk lagere watertemperaturen gebruiken dan radiatoren, omdat ze zo’n groot oppervlak beslaat. Daardoor wordt het rendement verhoogd, vooral bij gebruik van een warmtepomp, en wordt een ruimte beter verwarmd omdat er geen koude plekken zijn.

Ontwerp van de vloerverwarming

Om uw vloerverwarming naar behoren te laten functioneren, maken wij uw systeem op maat voor uw huis.

Om ervoor te zorgen dat uw systeem uw huis effectiever verwarmt, houden we tijdens het ontwerpproces rekening met het warmteverlies per kamer, het optimale rendement en andere cruciale elementen.

 • Een goed ontworpen vloersysteem zal snel reageren en de ideale temperatuur handhaven, die niet te warm of te kil is.
 • Het systeem kan zo worden afgesteld dat het de optimale hoeveelheid warmte levert terwijl het de minste energie verbruikt, wat resulteert in een maximaal rendement.
 • Om de installatie te vereenvoudigen, ontvangt uw installateur elektrische tekeningen en een uitgebreid overzicht van de leidingen.
 • U kunt de temperatuur in elke kamer aanpassen voor totaal comfort.
 • Omdat wij bepalen hoeveel buizen en andere materialen nodig zijn, wordt het extra materiaal tot een minimum beperkt, wat verspilling tegengaat.

De voordelen van vloerverwarming

De voordelen van een UFH-installatie in uw huis zijn talrijk. We onderzoeken de belangrijkste voordelen van verwarmde vloeren, die variëren van energie-efficiëntie tot een luxueuze ervaring.

Flexibiliteit

De flexibiliteit van vloerverwarming is ongeëvenaard. Het kan in elk soort woning worden geïnstalleerd. Er is een oplossing voor iedereen, van nieuwbouw tot renovaties en uitbreidingen! Vloerverwarming kan worden geïnstalleerd in een enkele kamer, een aantal kamers of zelfs op de bovenverdieping.

 • Warme, verwarmde vloer

De sensatie die vloerverwarmingssystemen bieden is een van de belangrijkste voordelen. De warmte stijgt langzaam op uit de vloer, waardoor koude oppervlakken comfortabel aanvoelen onder de voeten. De consistente verwarming van UFH-systemen voorkomt koude plekken en tocht die kenmerkend zijn voor radiatoren.

 • 25% efficiënter

In vergelijking met een radiatorsysteem heeft warmwatervloerverwarming veel lagere aanvoertemperaturen nodig. Het kan de ruimte efficiënter en met minder energieverbruik verwarmen door een groter oppervlak te bestrijken. Hierdoor is vloerverwarming ongeveer 25% efficiënter dan radiatoren en tot 40% efficiënter in combinatie met een warmtepomp!

 • Ruimtebesparend & discreet

Omdat de verwarmingsbuis onder de vloer ligt, zijn vloerverwarmingssystemen ‘onzichtbaar’. Radiatoren zijn niet langer nodig, waardoor kostbare muurruimte vrijkomt. Kleinere huizen, open woonruimtes en kleine ruimtes zoals keukens en badkamers zijn allemaal uitstekende kandidaten voor UFH.

 • Veilig en gezond

Bij vloerverwarming zijn er geen hete of scherpe randen. Daardoor is het een veilige keuze voor zowel kinderen als ouderen. Omdat het warmte biedt zonder tocht en stofbewegingen die sommige ziekten kunnen verergeren, is UFH bijzonder fantastisch voor allergiepatiënten.

 • Milieuvriendelijk

Vloerverwarming verbruikt minder energie dan conventionele systemen met hoge temperatuur zoals radiatoren, omdat het een verwarmingssysteem met lage temperatuur is. Dit kan uw ecologische voetafdruk verkleinen, en dat gebeurt nog beter als er een warmtepomp wordt geïnstalleerd.

 • Energie-efficiënte verwarming

Stralingsverwarming is er in twee smaken: elektrische UFH en op water gebaseerde systemen. Beide produceren een gelijkmatige, effectieve verwarming die een ruimte vanaf de vloer verwarmt. In tegenstelling tot elektrische systemen, die gebruik maken van verwarmingskabels die onder de vloer worden begraven om warmte te leveren, circuleren warmwatersystemen zachtjes verwarmd water door buizen om een comfortabele temperatuur te handhaven.

Vloerverwarming hoeft slechts te werken bij een temperatuur van 29 graden Celsius of minder, afhankelijk van de vloerafwerking, en werkt dus perfect met een warmtepomp om een ruimte efficiënt te verwarmen, in tegenstelling tot traditionele radiatoren, die tot een hoge temperatuur moeten worden verwarmd (tussen 65 en 75 graden Celsius). Lagere temperaturen verbruiken minder energie en kunnen uw energiekosten aanzienlijk verlagen.

Door radiatoren verwarmde kamers zijn gevoelig voor “koude plekken”, dat wil zeggen dat de lucht in het midden van de kamer koud aanvoelt en naast de radiatoren extreem warm. Dat komt omdat radiatoren de lucht in de buurt het eerst verwarmen. Om frisse lucht binnen te krijgen, leidt dit vaak tot het openen van het raam boven de radiator. En daar zijn we weer, alle energie die werd gebruikt om het huis te verwarmen, door het raam naar buiten te laten ontsnappen. Stralingswarmte verwarmt een ruimte gelijkmatig vanaf de vloer, waardoor koude plekken of benauwdheid in de verwarmde ruimte worden voorkomen.

Kortom, vloerverwarming oververhit niet, maar bereikt de gewenste temperatuur die u opgeeft met een systeemspecifieke thermostaat, in tegenstelling tot traditionele radiatoren die een ruimte soms kil en soms te warm doen lijken. Omdat vloerverwarming een huis zo effectief verwarmt, kan het u helpen tot 40% op uw verwarmingskosten te besparen.

 • Moeiteloos te gebruiken

Vloerverwarming heeft het voordeel dat het bijna geen onderhoud vereist na installatie, en Warmup biedt lange garanties op al onze apparatuur voor een volledige gemoedsrust.

In tegenstelling tot watervloerverwarmingssystemen, die af en toe een controle nodig hebben om er zeker van te zijn dat alles naar behoren functioneert, vereisen elektrische systemen geen routineonderhoud.

Alle Warmup-verwarmers moeten worden beheerd door een systeemspecifieke thermostaat, die ook automatische verwarmingsmogelijkheden of aanpasbare verwarmingsschema’s kan bieden, die beide de energie-efficiëntie van de UFH verbeteren. Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de verwarming van uw huis omdat onze systemen het altijd op de ideale temperatuur verwarmen en wanneer het u het beste uitkomt.

 • Meer ruimte en ontwerpvrijheid

Dankzij vloerverwarmingssystemen kunt u het huis van uw dromen creëren zonder dat grote radiatoren kostbare muurruimte in beslag nemen. Stelt u zich de creatieve flexibiliteit voor die u met vloerverwarming hebt – u kunt de muren versieren zoals u wilt zonder dat u rond radiatoren hoeft te plannen, zelfs de modernste radiatoren nemen ruimte in beslag.

In elke kamer van uw huis kan een vloerverwarming worden geïnstalleerd, en ze kunnen worden gebruikt als primaire of secundaire verwarmingsbron in combinatie met uw bestaande verwarmingssysteem. Bekijk de handige illustratie hieronder om te laten zien hoe een nieuw UFH-systeem uw hele huis van stralingswarmte kan voorzien. 

 • Werkt met alle vloerbedekkingen

Met vloerverwarming kunt u elke vierkante centimeter muur en vloeroppervlak in uw huis benutten. Bovendien bent u nog steeds vrij om het type vloerbedekking van uw voorkeur te kiezen, omdat vloerverwarming compatibel is met een breed scala aan vloerafwerkingen, waaronder laminaat, hout, tegels, steen, tapijt en meer.

 • Veiligheid en comfort

Wanneer een woning is voorzien van vloerverwarming, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over hete radiatoroppervlakken of scherpe radiatorranden wanneer er jongere gezinsleden aanwezig zijn. Het verwarmingssysteem is veilig weggewerkt en wordt niet onaangenaam om aan te raken.

Omdat het de lucht in een ruimte schoon en zuurstofrijk houdt, is stralingswarmte ook aanzienlijk beter voor de luchtkwaliteit in die ruimte. Radiatoren daarentegen verhogen temperaturen die onaangenaam zijn en verlagen het zuurstofgehalte. Hoewel dit niet zou gebeuren met een vloerverwarmingssysteem, zorgt de thermische circulatie die wordt veroorzaakt doordat de lucht naar het plafond stijgt en vervolgens weer daalt ervoor dat al het stof in cirkels beweegt.

 • Gemak van installatie

De installatie van UFH-systemen is eenvoudiger dan u denkt. Afhankelijk van de grootte van uw project kunnen onze elektrische en watersystemen in slechts 1 tot 2 dagen in een ruimte worden geïnstalleerd, waardoor ze zowel geschikt zijn voor nieuwbouwprojecten als voor renovatie achteraf als onderdeel van woningrenovaties.

Onze elektrische systemen zijn vaak snel geïnstalleerd. Zonder dat er dekvloeren nodig zijn, kunt u de verwarming gewoon op de vloer lijmen met behulp van de zelfklevende achterkant van het StickyMat-systeem. Hoewel ze meer tijd vergen om te installeren, hebben hydronische vloerverwarmingssystemen nog lagere exploitatiekosten op lange termijn.

Een installateur die ervaring heeft met UFH en goed gekwalificeerd is, moet alle vloerverwarmingsinstallaties uitvoeren. Wij kunnen u misschien een gekwalificeerde installateur uit ons Warmup Pro-netwerk van installateurs voorstellen als u er een zoekt voor uw komende klus.

Nadelen van vloerverwarming

 • Installatiekosten

Elektrische systemen zijn snel te installeren; verschillende systemen kunnen in een typische badkamer in een paar dagen worden geïnstalleerd. Afhankelijk van het systeem dat u kiest, de grootte van de kamer en het tarief van de installateur, kunnen de installatiekosten variëren van £200 tot $300 per dag voor arbeid. Bovendien moet u een erkende elektricien inhuren om het systeem op uw stroombron aan te sluiten. Dit kan een paar uur duren, en de kosten variëren.

Neem contact met ons op als u een installateur nodig heeft om uw nieuwe elektrische vloerverwarming te installeren, en wij kunnen u misschien een van de Warmup Pro geverifieerde installateurs bij u in de buurt aanbevelen.

Systemen op waterbasis vereisen complexere installatieprocedures; de installatie duurt dus langer. Dit betekent dat de installatie van een nat vloerverwarmingssysteem meer geld kost, maar de lagere bedrijfskosten van natte systemen kunnen deze kosten vooraf goedmaken.

 • Installatietijd

U moet rekening houden met de tijd die sommige elektrische vloerverwarmingssystemen nodig hebben om een egalisatiemiddel aan te brengen en volledig uit te harden voordat de vloerbedekking kan worden geïnstalleerd; dit duurt normaal gesproken een dag of twee. Hoewel sommige van onze systemen, zoals het DCM-PRO verwarmde ontkoppelingssysteem, direct betegeld kunnen worden, waardoor de installatie ongelooflijk snel gaat – vaak minder dan een dag in een kleine ruimte.

Hydronische vloerverwarmingssystemen vergen meer tijd om te installeren en nemen vaak meerdere dagen in beslag, maar dit maakt meestal niet zoveel uit omdat deze systemen meestal worden geïnstalleerd als onderdeel van een groter nieuwbouw- of renovatieproject. Bovendien moet u er rekening mee houden dat als u een systeem specificeert waarvoor een dekvloer nodig is, u bij de planning van uw project ook rekening moet houden met de tijd die nodig is om de dekvloer uit te harden.

 • Hoogte van de vloer

Het effect van het systeem op de vloerhoogte is een veelvoorkomende zorg als u vloerverwarming achteraf wilt installeren. Het is logisch dat u bij renovatieprojecten de vloeropbouw niet wilt verhogen omdat de plafondhoogtes vastliggen.

De meeste elektrische systemen van Warmup hebben geen significante invloed op het vloerniveau. Het StickyMat systeem heeft bijvoorbeeld geen enkele invloed op de vloerhoogte omdat het onmiddellijk in een laag tegellijm kan worden gelegd en een systeemdiepte heeft van slechts 3 mm. Het populaire DCM-PRO verwarmde ontkoppelingssysteem kan het vloerniveau aanzienlijk verhogen omdat het een dikker systeem is.

Voor nieuwbouwprojecten worden vaak vloerverwarmingssystemen met water geadviseerd, omdat deze een diepere dekvloerinstallatie vereisen. Omdat het echter een laag profiel heeft en een diepte van slechts 16 mm, is ons Total-16 systeem een uitstekende optie voor renovatieprojecten.

Hoewel de Warmup Isolatieplaat verkrijgbaar is in diktes van slechts 6mm, wordt vloerisolatie meestal geadviseerd bij de installatie van een nieuwe vloerverwarming en kan het ook de hoogte van de vloer vergroten.

Samenvatting: Is vloerverwarming de moeite waard?

Kunststof heeft veel voordelen. Zoals gezegd zijn de belangrijkste voordelen van kunststof dat het gemakkelijk te onderhouden is en niet vergaat. Hout daarentegen is een natuurlijk materiaal dat uw huis een mooier uiterlijk en een natuurlijke uitstraling kan geven. U kunt echter niet altijd voor kunststof kiezen omdat uw huis misschien als monument is aangewezen. U moet in die situatie kiezen voor hout. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten verf die een schild creëren, waardoor een langdurige afwerking ontstaat. Extra details over aluminium of hardhouten kozijnen?

Plan een gratis afspraak in

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak in voor uw energiebesparende maatregelen, wij komen op zeer korte termijn langs om te kijken naar alle mogelijkheden.

Contact opnemen

U kunt ook contact met ons opnemen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Menu

Uw complete woning verduurzamen? Wij ontzorgen u tijdens het gehele traject!

Stel hier uw vraag

Stel uw vraag via onderstaand formulier. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk via een E-mail beantwoorden.

Contact opnemen

U kunt uw vraag ook stellen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Deze website maakt gebruik van cookies om volledig te kunnen functioneren en u een optimale gebruikerservaring te bieden. Door te browsen op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan zoals omschreven in onze Cookieverklaring en Privacyverklaring.

Bedankt voor uw interesse!

Uw aanvraag is in goede orde ontvangen, we zullen hier binnen 24 uur op reageren.