Wat is HR++ glas?

High Efficiency wordt afgekort als HR. Hetzelfde idee achter de werking van HR-glas alsdubbel glas (ook wel isolatieglas genoemd). De metaallaag (coating) en de spouw gevuld met edelgas (argon of krypton) in plaats van droge lucht zijn de enige verschillen tussen enkele en dubbele beglazing. De metaallaag reflecteren langegolfstraling, terwijl ze zonnestraling doorlaten.

Hierdoor

wordt minder energie gebruikt om de binnenruimte te verwarmen. De maximale U-waarde voor HR glas is 2,2 W/m2K. Glas wordt onderverdeeld in HR, HR+, en HR++ om verschillen in isolatiewaarde aan te geven.

Verschillen in isolatiewaarde.

HR glas: gecoat dubbel glas HR+ glas: dubbel glas dat is gecoat en gevuld met argon (spouwdikte 9 mm-12 mm)Dubbel glas met coating, argonvulling en een grote spouw noemt men HR++glas (spouwdikte 15 mm) Om HR++ glas optimaal te laten functioneren, moeten een paareigenschappen behouden blijven.

Edelgas en coating

De isolerende waarde van HR++ wordt geleverd door de coatings, de gassen en de spouwbreedte. De enige verschillen tussen enkele en dubbele beglazing. De metaallaag reflecteren langegolfstraling, terwijl ze zonnestraling doorlaten.

Edelgas in HR++ glas

Argon en krypton zijn de twee soorten gas die in het hoogrendementsglas worden gebruikt.

  • Het edelgas dat het vaakst wordt gebruikt om de functionaliteit van HR++ glas te verbeteren is argon. Vergeleken met kryptongas is dit gas minder duur voor ramen.
  • Krypton: Bij HR++ glas wordt dit kryptongas gebruikt. In een kleine spouw presteert krypton even goed als argon.

Coatings

Coatings de binnenkant van HR++ glas is gecoat met metaal. Dit werkt isolerend en is in wezen onzichtbaar.

Glas HR++ herkennen

Tussen de glaspanelen zit een strook aluminium. Dit is de code: Als HR++ aanwezig is, is het glas hoogwaardig glas.

Hoe dik is HR++?

De dikte van het HR++ glas is meestal 24 millimeter. De buitenglasplaat, de spouw en de binnenglasplaat vormen dit.

Illustratie van een HR++ glasopbouw:

6/16/4* (totale dikte van 26 millimeter) (totale dikte van 26 millimeter)

De spouw

is 16 millimeter breed, de binnenste glasplaat is millimeter dik, en de buitenglasplaat is 6 millimeter dik in deze HR++ glasunit.

De plaats van de isolerende coating is aangegeven met een *. In deze afbeelding is de binnenste glasplaat voorzien van een coating.

Zoals u ziet bepaalt de breedte van de spouw grotendeels de dikte.

Minimumspouwbreedte van HR++ glas

Hoogrendementsglas kan volgens de classificatie HR++ thermopane worden genoemd als, naast andere criteria, de spouw minimaal 15 millimeter breed is.

Vernieuwde kozijnen

Door de breedte van het HR++ glas is het vaak een uitdaging om het in antieke kozijnen te plaatsen.

De kozijnen moeten door een (kunststof) kozijnspecialist worden vervangen omdat ze niet breed genoeg zijn.

 

Hoeveel weegt HR++ glas?

In vergelijking met enkel en dubbel glas is HR++ zwaarder. Het gemiddelde gewicht van HR++ glas is 24 kg, terwijl dat van enkel glas 10 kg per vierkante meter is.

Oude houten en kunststof kozijnen zijn daarom vaak ongeschikt voor HR++ glas.

De kozijnen vereisen gewichtsdragende ophangingen. Laat uw oude kozijnen onderzoeken door een glaszetter of kunststof kozijndeskundige.

Welke voordelen bieden HR++ beglazingen?

Hieronder volgen de argumenten om voor HR++ glas. te kiezen:

  • Comfortabel warm: De isolerende werking verhoogt hoe warm de woning voor de zintuigen is. Een tocht die dicht bij het raam werd gevoeld, verdwijnt.
  • Energiegebruik: HR++ glas verbruikt minder energie omdat er een aanzienlijke vermindering is van het warmteverlies. U belast ook het klimaat minder omdat u minder energie verbruikt.
  • De energieprijzen dalen: Door het verminderde verbruik geeft u minder geld uit aan energie. U krijgt dus uw HR++ glas terug.
  • Waardegroei: Het is aantrekkelijker om een woning te kopen die betaalbaar en comfortabel is.
  • Subsidie krijgen voor isolatieglas, zoals HR++ glas, is een optie.
  • Beter dan enkel glas en luchtgevuld dubbel glas voor het absorberen van geluid van buiten.
  • inbraakwerend: het breken van dubbel glas is een grotere uitdaging, vooral als u kiest voor veiligheidsglas.

 

Welke nadelen heeft HR++ glas?

  • Er zijn ook nadelen.
  • Kosten: HR++ glas kost vaak meer dan HR en HR+ glas. Daar staat een hogere besparing tegenover. De energierekening wordt verder verlaagd met HR++.
  • Condensatie: Omdat HR++ glas uitstekend isoleert; kan er condensatie ontstaan op de buitenste glasplaat. Dit komt doordat de binnenruit warmer is dan de buitenruit. Als de temperatuur buiten in de loop van de dag stijgt, zal de condensatie vanzelf verdwijnen.

De besparingen van HR++

U bespaart geld op de energierekening omdat het nieuwe HR++ glas uw energieverbruik vermindert. In 2023 zullen de energiekosten van woningen aanzienlijk zijn gestegen tot gemiddeld €1,5 per m3.

Met 25 m2 HR++ glas kunt u jaarlijks 625 m3 gas besparen.

U kunt hiermee gemiddeld €812 per jaar besparen.

Hoeveel kost HR++ glas?

Waarschijnlijk wil je weten hoeveel HR++ kost. Eerst een stukje over de btw

Wat is het btw-tarief voor HR++ glas?

Er moeten twee dingen worden onderscheiden:

  • Glas: Het btw-tarief voor glas en bijbehorende materialen is 21%.
  • Arbeidskosten: Op het plaatsen van HR++ glas zit ook 21% btw. Dit geldt voor zowel nieuwe als oude kozijnen.

 

Temperatuurwaarden

De isolatiewaarde van glas wordt gemeten in U, en de gemiddelde U-waarde van HR++ glas is 1,2.

Enkel glas en HR-glas van de eerste generatie hebben overeenkomstige U-waarden van 5,9 en 1,9.

 

soorten HR++ glas

U heeft extreem isolerend standaard HR++ thermopane. Er zijn echter verschillende soorten HR++ glas met verschillende eigenschappen.

 

HR++ gelaagd veiligheidsglas

Is veiligheid een topprioriteit? Gelaagd HR++ glas heeft een “doorvalbeveiliging” voor het geval iemand er tegenaan valt, waardoor het moeilijker wordt om in te breken.

Gelaagd glas breekt minder snel omdat er een folie is ingeklemd tussen de twee glasplaten die tegen elkaar zijn gedrukt.

 

Bestaat er HR++ glas dat UV-bestendig is?

Als de zon rechtstreeks op de ramen schijnt, voelt u dan de warmte? Dan is HR++ glas dat UV-bestendig is een alternatief. Met zonwerend glas kunt u op heldere dagen licht houden zonder dat u het te warm krijgt.

De warmte van de zon wordt geabsorbeerd of gereflecteerd dankzij een unieke coating, die ook de temperatuurregeling binnen verbetert.

 

Isolatie-glas-lood: Bij dit soort glas wordt HR++ glas gebruikt om nieuw glas in lood te maken. Helaas doe je de isolatiewaarde van conventioneel HR++ glas tekort.

Wilt u uw oude glas-in-lood behouden maar toch isoleren? Bestaand glas in lood met een extra ruit. De beste oplossing is dan het isoleren van bijramen. In vergelijking met het laten vervaardigen van nieuw HR++ glas in lood is dit goedkoper.

 

Wat zijn enkele HR++ glas alternatieven?

Daarnaast zijn er vervangers voor HR++ glas.

 

Een alternatief is drievoudig glas.

HR+++ glas rukt op. Glas HR++ heeft een grote spouw, een edelgas en drie glasplaten. Deze beglazing isoleert door de drie glasplaten iets beter dan HR++ glas.

Ondanks het feit dat HR+++ glas meer voordelen heeft, heeft HR++ glas nog steeds de voorkeur. De belangrijkste reden hiervoor is dat triple iets duurder is dan HR++.

Standaard HR glas of HR+ glas

Wil je toch overstappen van enkel glas naar isolatieglas? Nu al betekenen de HR+ en standaard glazen een flinke vooruitgang. HR en HR+ glas zijn goedkoper dan HR++ glas.

Hoewel de investering lager is, is de energiebesparing ook minder. Bovendien zijn er geen subsidies beschikbaar voor HR en HR+ glas. Alleen HR++ en HR+++ glas komen in aanmerking voor subsidies.

 

meer ramen

Kan dat ene glas niet vervangen worden? Dan kunt u meer enkel glas plaatsen om de isolatie te verhogen.

Bij monumentale bouwwerken waar grote of kunststof kozijnen met dubbele beglazing verboden zijn, worden vaak bijzetramen toegepast.

 

raamfolie

Luchtgevuld dubbel glas en vooral enkel glas kan iets beter geïsoleerd worden met raamfolie. Deze raamfolie kan door de gebruiker zelf op het glas worden aangebracht. U kunt voor minder dan tien dollar isolerende raamfolie op een raam aanbrengen.

De isolatiewaarde die je met folie kunt bereiken komt echter niet eens in de buurt van die van HR++ glas of hoogrendementsglas.