Wat is een warmtepompboiler?
In een warmtepompboiler, een hybride verwarmingssysteem, zijn zowel een ketel als een lucht- of grondwarmtepomp opgenomen. Dit apparaat functioneert in tandem. De gas- of olieboiler dient echter alleen als back-up voor de warmtepomp wanneer het warmtevermogen onvoldoende is. De ketel en de warmtepomp worden dus automatisch ingeschakeld door het toestel. Ze kunnen uw huis nog steeds verwarmen, net als andere verwarmingssystemen. Ze zijn uiteraard essentieel om zowel de koolstofimpact als de elektrische kosten te verminderen.
Hoe werken warmtepompboilers?
Ketels die gebruik maken van warmtepompen, meestal hybride warmtepompen genoemd, halen hun energie uit de grond of uit de atmosfeer. De belangrijkste technologie achter deze machines is identiek aan die van een warmtepomp. Ze hebben geen brandstof of elektriciteit nodig om warmte op te wekken, tenzij de ketel draait. Ze dragen energie over in plaats van deze te produceren. Ze bevatten wel een back-up boiler voor het geval de basislucht onvoldoende is om de waterwarmtepompen te verwarmen.
Warmtepompen werken in de tegenovergestelde richting van vriezers. Een warmtepomp brengt warmte over van lucht naar water. Wanneer de temperatuur hoog is, stoot hij deze uit in het reservoir.
De installatie van een warmtepompboiler vereist ruimtes met temperaturen tussen 40° en 90°F. Ze hebben minstens duizend kubieke meter vrije ruimte van de ketel nodig om te kunnen werken.
Wat onderscheidt warmtepompboilers van bivalente systemen?
Warmtepompen en boilers worden gecombineerd in de warmtepompboiler. De primaire actieve component van de units zijn echter de warmtepompen. Bijgevolg worden de boilers secundair en werken ze alleen wanneer de warmtepomp niet kan presteren zoals bedoeld.
De lucht van een water-warmtepomp functioneert binnen het toegestane temperatuurbereik. Bivalente opstellingen daarentegen zijn gewone warmtepompen die op een ketel zijn aangesloten. Dit wordt echter bereikt door het plaatsen van verschillende buffervaten. U moet het opnieuw combineren met uw verouderde ketel.
Uw warmtepompen zullen vanzelf uitschakelen, zodat de ketel kan opstarten. Als de buitentemperatuur onder een bepaalde grens komt, wel te verstaan. De twee apparaten kunnen niet tegelijkertijd werken. Door de warmtepomp het grootste deel van de tijd te laten werken, kunt u dus meer energie besparen. In de winter moet u zich vooral zorgen maken over het feit dat de verwarmingsketel vaker zal worden gebruikt.
Is een warmtepompboiler de moeite waard?
20% van de kooldioxide-uitstoot is toe te schrijven aan conventionele verwarmingstechnieken. Het vinden van manieren om onze afhankelijkheid van chemische brandstoffen te verminderen is daarom cruciaal. Engeland is bijvoorbeeld verplicht om tegen 2050 een netto nuluitstoot te bereiken. Het grootste deel van het werk dat nodig is om dit te bereiken zou worden gestoken in het isoleren van de woningen. Zorg ervoor dat u uw initiële investeringskosten achteraf terugverdient via lagere energierekeningen.
Toch blijven niet-geïsoleerde woningen chemische brandstoffen gebruiken. grotere woningen waar de installatie van een warmtepomp onvoorspelbaar is Wanneer warmtepompen bij zwaar weer uitvallen, zijn ze de moeite waard als back-up. Maar een warmtepompboiler zou de moeite waard zijn in plaats van alleen op boilers te vertrouwen. Het zal helpen de koolstofvoetafdruk te verminderen. Deze werktheorie wordt zelfs gesteund door de Commissie Klimaatverandering.
Zij steunen dan ook de grootschalige invoering van warmtepompboilers. Tegen 2050 moet de productie volledig koolstofneutraal zijn. Zij herhaalt het belang hiervan in haar meest recente zesde koolstofbegroting.
Huizen kunnen hun brandstofverbruik verminderen zonder hun radiatoren te vervangen of isolatie aan te brengen door een warmtepompboiler te gebruiken. Bovendien kunnen warmtepompen worden aangepast om efficiënter te functioneren. Op die manier worden de operationele kosten in overeenstemming gebracht met die van aardgas.
Zijn er stimuleringsmaatregelen voor de warmtepompboilers?
Gebruikers van warmtepompen hebben recht op een vergoeding van elektriciteitsleveranciers. Als u de warmtepompboilers installeert, kan de RHI-stimulans van de overheid u bovendien laten betalen. De uitkeringen worden echter per kwartaal over een periode van zeven jaar betaald via een -kWh-tarief.
Werkt de warmtepompboiler niet bij temperaturen onder nul?
Nee, warmtepompboilers zijn nog steeds betrouwbaar in koude klimaten. In omgevingen waar de temperatuur op of boven 40 graden Fahrenheit ligt, presteren ze het best. Zelfs als de temperatuur van de omgevingslucht onder de 40°F daalt, zullen warmtepompboilers nog steeds warme lucht creëren. De systemen kunnen worden geïnstalleerd in dezelfde configuratie als uw boilers.
Vijf redenen om te investeren in een warmtepompboiler
Verbeterde energie-efficiëntie
De effectiviteit van de warmtepomp wordt verhoogd door een boiler. Deze systemen zijn ontworpen om over te schakelen van warmtepompen naar boilers en omgekeerd. In het algemeen zijn warmtepompen in de zomer het nuttigst. Ketels daarentegen zijn beter uitgerust voor extreem koude temperaturen.
Warmtepompen hebben echter wel wat vermogen nodig om te draaien. Ze hebben een energierendement van 300-400% omdat ze 3-4 keer zoveel energie produceren als ze gebruiken. De meest efficiënte ketel haalt zelden een rendement van 94%, moet worden opgemerkt.
Lagere verwarmingskosten
Om de warmtepompboiler te laten functioneren, heeft hij elektrische energie nodig. Omdat de ketel zelden wordt gebruikt, wordt er minder gas of olie verbruikt. Volgens de statistieken kunnen consumenten hun jaarlijkse energiekosten met wel 50% verlagen. Er wordt echter gratis warmte uit de atmosfeer gebruikt om hem aan te drijven.
Vermindering van de koolstofuitstoot
De verbranding van chemische brandstoffen wordt verminderd, wat helpt om het milieu te sparen. Deze CO2-uitstoot is minder schadelijk, wat de ozonlaag beschermt. Geothermische energie en warmtepompboilers zijn tegenwoordig twee populaire voorbeelden van groene energie. Veel landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, streven naar een toekomst met schonere energiebronnen.
Betrouwbaarheid het hele jaar door
Ongeacht het seizoen zijn warmtepompboilers slimme, efficiënte verwarmingsalternatieven. Als de temperatuur te laag wordt, kunnen de warmtepompen moeilijk werken en nemen de boilers het over. Bovendien hoeft u deze nooit aan te zetten. Als het huis goed opwarmt, worden de ketels uitgeschakeld, zodat de warmtepompen weer kunnen starten. U hoeft nu minder te betalen voor fossiele brandstoffen.
In de zinderende zomers kan een warmtepompboiler worden omgeschakeld en als airconditioner worden gebruikt. Airconditioning, verwarming en warm water zitten allemaal in één energiezuinige bundel. Warmtepompboilers zijn aanpasbaar omdat ze met meer dan één unit kunnen werken.
Warmtepompboilersystemen die langer meegaan
Een boiler die uw huis zelfstandig verwarmt heeft een levensverwachting van 1,5 decennia. De ketel van de warmtepompboiler daarentegen hoeft minder lang te werken. De warmtepomp werkt op dezelfde manier. Daardoor hebben ze een langere levensduur. Bovendien hebben warmtepompen vaak maar twee keer per jaar onderhoud nodig.
Wat zijn de nadelen van warmtepompboilers?
Het is niet volledig hernieuwbaar
De warmtepompboilers blijven gebruik maken van een fossiel gestookte ketel. In de ideale wereld zou u uw huizen verwarmen met hernieuwbare energie. waardoor het gebruik van chemische brandstoffen niet meer nodig is. Vanuit een vooruitziende blik zou dit het geval kunnen zijn. Maar er is momenteel geen milieuvriendelijke optie die een normaal huis kan verwarmen zonder gebruik te maken van koolstofhoudende energie.
Het is een oplossing op lange termijn
De warmtepompboilers blijven gebruik maken van een fossiel gestookte ketel. In de ideale wereld zou je je huis verwarmen met hernieuwbare energie. waardoor het gebruik van chemische brandstoffen niet meer nodig is. Vanuit een vooruitziende blik zou dit het geval kunnen zijn. Er is momenteel echter geen milieuvriendelijke optie die een normale woning kan verwarmen zonder gebruik te maken van koolstofhoudende energie.
De installatie is duur
De installatie- en aanschafkosten van warmtepompboilers kunnen voor sommige huizen onbetaalbaar worden.
De kosten van de installatie van een warmtepompboiler
De initiële prijs voor het installeren van een warmtepompboiler verwarmingssysteem kan variëren tussen € 5.000 en € 10.000.
De kosten voor het upgraden van een conventionele ketel liggen meestal tussen de 2500 en 4000 euro. U moet rekening houden met de financiële voordelen op lange termijn. Houd in gedachten dat de kosten vooraf misschien niet het volledige plaatje geven.
Daarnaast is er het voordeel van lagere brandstof- en energiekosten. U valt ook zeven jaar onder het RHI-stimuleringsprogramma als u een warmtepompboiler installeert. Het toestel gaat ook langer mee.
Inpakken
Alleen op een warmtepomp vertrouwen is nooit slim. Maar als u een conventioneel verwarmingssysteem hebt en kosten wilt besparen en minder energie wilt gebruiken, kunt u overwegen een warmtepompboiler aan te schaffen. Warmtepompboilers maken het voor woningen mogelijk om over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen. U hoeft niet bang te zijn dat uw warmtepomp in de kou uitvalt. U heeft in plaats daarvan een back-up in een eenheid. De olie of het gas hoeft alleen te worden voorbereid.
Deze units gaan langer mee dan standaard HVAC-systemen en zijn budgetvriendelijke oplossingen voor de lange termijn. Maak u geen zorgen over de dure initiële installatiekosten. Vergeet niet dat het comfort biedt en energiezuinig is, naast andere voordelen. Last but not least, door deze systemen dagelijks te gebruiken, beschermt u de wereld tegen koolwaterstoffen. Op lange termijn is het een overwinning voor u en een opluchting voor het milieu.