Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn de laatste tijd enorm populair! Steeds meer mensen in Nederland installeren ze op hun dak. Ze zijn goed voor het milieu en helpen u om te besparen op uw energierekening. Maar hoe weet u nou of het de moeite waard is om in zonnepanelen te investeren? In dit artikel leggen we u uit wat de terugverdientijd van zonnepanelen is, hoe u die het beste kunt berekenen en welke factoren hierbij van invloed zijn.

Wat houdt de terugverdientijd in?

Laten we beginnen met de vraag: wat is de terugverdientijd van zonnepanelen? De terugverdientijd is de periode waarin de kosten van de zonnepanelen worden gecompenseerd door de besparing op uw energierekening. Anders gezegd, het is de tijd die nodig is om uw investering in zonnepanelen terug te verdienen.

Hoe lang duurt het om uw investering in zonnepanelen terug te verdienen?

De terugverdientijd van zonnepanelen verwijst naar de tijd die nodig is om de initiële kosten van het aanschaffen en installeren van zonnepanelen terug te verdienen door middel van de besparing op de energierekening. Met andere woorden, het is de periode waarin de kosten van de investering in zonnepanelen worden gecompenseerd door de opbrengst van de zonnepanelen.

Factoren die van invloed zijn op de terugverdientijd

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de terugverdientijd van zonnepanelen, waaronder:

  • De kosten: Hoe hoger de aanschaf- en installatiekosten van zonnepanelen, hoe langer de terugverdientijd zal zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat de kosten van zonnepanelen in de afgelopen jaren sterk zijn gedaald, dus de terugverdientijd van zonnepanelen is ook korter geworden.
  • De efficiëntie van de zonnepanelen: Hoe efficiënter de zonnepanelen zijn, hoe meer elektriciteit ze kunnen opwekken en dus hoe korter de terugverdientijd zal zijn.
  • De locatie van de zonnepanelen: De locatie van de zonnepanelen heeft invloed op de hoeveelheid zonlicht die ze krijgen. Zonnepanelen die op een zonnige locatie zijn geïnstalleerd, zullen meer energie produceren dan zonnepanelen die in de schaduw staan. Dit heeft invloed op de terugverdientijd.
  • De hoeveelheid energie die wordt verbruikt: Hoe meer energie een huishouden verbruikt, hoe sneller de zonnepanelen zich zullen terugverdienen.

Hoe bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen?

Om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen, moet u rekening houden met de kosten van de aanschaf en installatie van de zonnepanelen en de jaarlijkse besparing op de energierekening. Om de jaarlijkse besparing op de energierekening te berekenen, moet u de hoeveelheid elektriciteit berekenen die uw zonnepanelen elk jaar produceren en de prijs per kilowattuur (kWh) die u betaalt voor elektriciteit. Vervolgens moet u de jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen vermenigvuldigen met de prijs per kWh om de jaarlijkse besparing op de energierekening te bepalen.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat de totale kosten van de installatie van zonnepanelen op uw dak €6.000 bedragen. Uw zonnepanelen hebben een totale capaciteit van 4.514 watt (4.5 kW) en u betaalt €0,50 per kWh aan elektriciteit. Laten we aannemen dat uw zonnepanelen elk jaar 4.514 kWh elektriciteit opwekken. Om de jaarlijkse besparing op uw energierekening te berekenen, moet u de jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen (4.514 kWh) vermenigvuldigen met de prijs per kWh (€0,50). Dit komt neer op een jaarlijkse besparing van €2256.

Nu u de jaarlijkse besparing op uw energierekening weet, kunt u de terugverdientijd berekenen door de initiële kosten van de zonnepanelen te delen door de jaarlijkse besparing. In het voorbeeld hierboven is de initiële investering €6.000 en is de jaarlijkse besparing nadat we rekening houden met teruglever tarieven, inflatie etc etc nog €1171. Dit betekent dat de terugverdientijd ongeveer 4.2 jaar is.

rekenvoorbeeld aanschaf zonnepanelen 2025

voorbeeld-berekening-na-salderen-zonnepanelen-deurne-2

Zijn zonnepanelen een slimme investering?

Een investering in een PV-systeem is een slimme zet die zichzelf in de loop der jaren terugbetaalt. Door de installatie van zonnepanelen kunt u besparen op uw maandelijkse energierekening en bij goed gebruik kunnen de zonnepanelen via het salderen van energie zelfs geld opleveren. Het is goed om te weten dat de salderingsregeling momenteel loopt tot eind 2030, wat betekent dat u nog jarenlang kunt profiteren van de voordelen van uw PV-systeem.

Bij de berekening van de terugverdientijd van zonnepanelen moet u rekening houden met verschillende factoren. De huidige terugverdientijd van zonnepanelen ligt momenteel op 3 tot 4 jaar. Dit betekent dat de initiële investering zichzelf binnen deze periode heeft terugverdiend. Na de terugverdientijd kunt u nog jarenlang profiteren van de voordelen van uw PV-systeem en genieten van duurzame energie voor uw woning.

En wat veel mensen denken dat na 2031 zonnepanelen niet meer interessant zijn? Dat is niet het geval! Ook na 2031 als de salderingsregeling in zijn geheel stopt, blijft het nog steeds een slimme investering! Hieronder een rekenvoorbeeld, als u de panelen pas in 2031 zou laten plaatsen.

rekenvoorbeeld aanschaf zonnepanelen 2031

voorbeeld-berekening-na-salderen-zonnepanelen-deurne

Conclusie

De terugverdientijd van zonnepanelen is een belangrijke factor om te overwegen bij de installatie van zonnepanelen op uw dak. Factoren die de terugverdientijd beïnvloeden zijn onder andere de initiële kosten van de installatie, de efficiëntie van de zonnepanelen, de locatie van de zonnepanelen en de hoeveelheid energie die wordt verbruikt. Om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen, moet u rekening houden met de initiële kosten van de installatie en de jaarlijkse besparing op de energierekening. Door deze berekening te maken, kunt u een weloverwogen beslissing nemen over het al dan niet installeren van zonnepanelen en de financiële impact daarvan op de lange termijn.

Laat uw terugverdientijd berekenen

Bij Verduurzamen Deurne helpen we je graag om de exacte terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen. Onze aanpak begint met een analyse van je jaarlijkse energieverbruik, zodat we kunnen vaststellen hoeveel panelen u nodig heeft en wat de terugverdientijd zal zijn. Met behulp van geavanceerde berekeningen en onze deskundige kennis, kunnen we een realistische schatting maken van de opbrengst van de zonnepanelen gedurende hun levensduur.

Het is belangrijk op te merken dat de levensduur van zonnepanelen doorgaans 25 tot 40 jaar is, wat betekent dat je na de terugverdientijd nog jarenlang kunt profiteren van ‘gratis’ groene stroom. Dit maakt het kopen van zonnepanelen een interessante investering voor de lange termijn.

Onze aanpak is erop gericht om een optimale oplossing te bieden die past bij uw specifieke behoeften en budget.

Bespaar geld en draag bij aan een duurzamere toekomst

Als installateur van zonnepanelen bij Verduurzamen Deurne geloven wij dat de aanschaf van zonnepanelen een slimme investering is voor een duurzamere toekomst. Door gebruik te maken van zonne-energie bespaar je niet alleen op je energierekening, maar draag je ook bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Bij Verduurzamen Deurne begrijpen we dat elke klant en elke wens uniek is en we bieden daarom op maat gemaakte oplossingen die passen bij uw specifieke behoeften.

We werken alleen met hoogwaardige zonnepanelen van gerenommeerde fabrikanten. Door onze ervaring en deskundigheid in de installatie van zonnepanelen, kunnen we klanten adviseren over de beste oplossingen en hen helpen om de juiste keuze te maken. Bovendien bieden we uitstekende garanties op onze producten en diensten, zodat u als klant altijd kunnen rekenen op kwaliteit en betrouwbaarheid.

Wij helpen u graag bij het geven van advies of het installeren van uw zonnepanelen, zodat u zorgeloos kunt genieten van de voordelen van zonne-energie voor de komende jaren!

Plan een gratis afspraak in

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak in voor uw energiebesparende maatregelen, wij komen op zeer korte termijn langs om te kijken naar alle mogelijkheden.

Contact opnemen

U kunt ook contact met ons opnemen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Stel hier uw vraag

Stel uw vraag via onderstaand formulier. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk via een E-mail beantwoorden.

Contact opnemen

U kunt uw vraag ook stellen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Deze website maakt gebruik van cookies om volledig te kunnen functioneren en u een optimale gebruikerservaring te bieden. Door te browsen op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan zoals omschreven in onze Cookieverklaring en Privacyverklaring.

Bedankt voor uw interesse!

Uw aanvraag is in goede orde ontvangen, we zullen hier binnen 24 uur op reageren.