Subsidie voor kunststof kozijnen in 2023

Goed nieuws voor alle klimaatstrijders die ook hun portemonnee willen sparen! Als je van plan bent om je huis te isoleren, dan kun je – net zoals in 2022- geld terugkrijgen van de overheid. Deze regeling voor isolatiesubsidie is er nog steeds in 2023, maar dit jaar is de regeling wel iets aangepast! Je kunt nu namelijk al subsidie krijgen voor één isolatiemaatregel. Dus, als je bijvoorbeeld alleen kunststof kozijnen met HR++ glas aanschaft, kun je al in aanmerking komen voor subsidie. En het mooie is dat deze regeling ook van toepassing is wanneer je een isolatiemaatregel in het verleden (tot 1 april 2022) heb doorgevoerd.  

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakt het nu makkelijker dan ooit om je huis te verduurzamen en tegelijkertijd geld te besparen. Met de ISDE-regeling kun je namelijk subsidie aanvragen voor verschillende verbeteringen aan je woning die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een warmtepomp, een zonneboiler of het aansluiten op een warmtenet. Bovendien kun je ook subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen, waardoor je energierekening omlaag gaat en je lekker warm blijft in de winter.

Als je investeert in duurzame verbeteringen voor je huis, helpt de overheid je graag een handje. Met de ISDE-regeling kun je geld terugkrijgen voor deze investeringen, waardoor je meer geld overhoudt om leuke dingen te doen (zoals een vakantie boeken of een nieuwe elektrische fiets kopen). En natuurlijk draag je op deze manier ook bij aan een betere toekomst voor de aarde.

In 2023 kun je via de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen en duurzame verbeteringen aan je huis. Daarvoor heb je nu 2 opties:

Eén isolatiemaatregel

De eerste optie is om subsidie aan te vragen voor het uitvoeren van één isolatiemaatregel. Bijvoorbeeld het plaatsen van isolerende kunststof kozijnen met HR++ glas. Als je voor deze optie kiest, kun je meteen subsidie aanvragen en ontvang je tot 15% van de kosten als subsidie.

Twee of meer isolatiemaatregelen

De tweede optie is om subsidie aan te vragen voor het uitvoeren van twee maatregelen, bijvoorbeeld het plaatsen van kunststof kozijnen met HR++ glas én het installeren van een warmtepomp. Als je binnen 24 maanden na de uitvoering van de eerste maatregel ook een tweede maatregel neemt, kun je ook daarvoor subsidie aanvragen. Zelfs als je de subsidie voor de eerste maatregel al hebt aangevraagd en ontvangen. Sterker nog, de subsidie van je eerste aanvraag wordt dan verdubbeld! Bij het nemen van twee of meer maatregelen heb je namelijk recht op meer subsidie, tot wel 30% van de kosten.

 • Je kunt subsidie ontvangen voor het uitvoeren van twee maatregelen, zoals het plaatsen van kunststof kozijnen met HR++ glas en het installeren van een warmtepomp.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Als je geïnteresseerd bent in de subsidie voor kunststof kozijnen met HR++ glas, dan zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Veel van deze voorwaarden lijken op de voorwaarden van de ISDE-subsidie in 2022, maar er zijn ook enkele verschillen.

Hieronder hebben we de belangrijkste voorwaarden voor de subsidie van kunststof kozijnen met HR++ glas op een rijtje gezet:

 

 • Het glasoppervlak dat je vervangt moet minimaal 8 vierkante meter zijn (binnenwerkse maat), en de u-waarde van het glas en de kunststof kozijnen mag niet meer dan 1,2 bedragen.
 • De maatregelen moeten worden gedaan binnen de muren van de bestaande woning, wat betekent dat het niet geldt voor een aanbouw of uitbouw.
 • De woning waarop de maatregelen worden uitgevoerd, moet vóór 1 januari 2019 zijn gebouwd.
 • Het vervangen van het glas en de kunststof kozijnen moet worden uitgevoerd door een professioneel bedrijf.
 • Je moet de eigenaar zijn van de woning waarin de maatregelen worden uitgevoerd en het moet je hoofdverblijf zijn.

Als je voldoet aan deze voorwaarden, dan kom je in aanmerking voor de subsidie voor kunststof kozijnen met HR++ glas.

Hoeveel subsidie krijg ik?

Het bedrag aan subsidie dat je krijgt voor de aanschaf van kunststof kozijnen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal genomen maatregelen en de datum waarop deze maatregelen zijn uitgevoerd. Zoals eerder vermeld, ontvang je tot 15% van de totale kosten als subsidie wanneer je één isolatiemaatregel neemt. Als je echter twee of meer maatregelen neemt, kun je tot 30% van de totale kosten als subsidie ontvangen. Bovendien verschilt het subsidiebedrag dat je ontvangt als je de maatregelen in 2022 hebt genomen van het bedrag dat je ontvangt als je de maatregelen in 2023 neemt.

Hieronder vind je een vergelijking van de subsidiebedragen per vierkante meter voor het uitvoeren van isolatiemaatregelen in 2023 ten opzichte van de bedragen die geldig zijn voor maatregelen die zijn uitgevoerd tussen 2 april 2022 en 1 januari 2023:

Subsidie op HR++ glas:

 • Subsidie per m2 (02-04-2022 t/m 01-01-2023): €26,50
 • Subsidie per m2 (2023): €23,00

Subsidie op nieuwe isolerende kozijnpanelen bij HR++ glas:

 • Subsidie per m2 (02-04-2022 t/m 01-01-2023): €11,50
 • Subsidie per m2 (2023): €10,00

Subsidie op triple glas:

 • Subsidie per m2 (02-04-2022 t/m 01-01-2023): €75,00
 • Subsidie per m2 (2023): €65,50

Subsidie op nieuwe isolerende kozijnpanelen bij triple glas:

 • Subsidie per m2 (02-04-2022 t/m 01-01-2023): €57,50
 • Subsidie per m2 (2023): €45,00

Let erop dat de bedragen per vierkante meter worden vermeld en dat deze kunnen variëren afhankelijk van de uitvoeringsdatum van de maatregelen.

Wanneer kan ik subsidie aanvragen?

Vanaf 24 januari 2023 is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor kunststof kozijnen in 2023. Houd er echter rekening mee dat je de subsidie pas kunt aanvragen nadat de bijbehorende maatregelen zijn uitgevoerd. Bovendien is het belangrijk om te weten dat je de subsidie uiterlijk binnen 24 maanden na de uitvoering van de maatregelen moet aanvragen.

Waar kan ik subsidie aanvragen?

Heb je kunststof kozijnen met HR++ glas laten installeren en heb je alle benodigde gegevens bij elkaar? Dan is het nu tijd om de subsidie aan te vragen. Je kunt de subsidie voor kunststof kozijnen aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zorg ervoor dat je de aanvraag binnen 24 maanden na de uitvoering van de maatregel indient, anders heb je geen recht meer op subsidie.

Een tip: wanneer je twee of meer maatregelen onder de ISDE-subsidie uit laat voeren, worden de subsidiebedragen verdubbeld als deze binnen 24 maanden na de uitvoering van de eerste maatregel plaatsvinden. Dit geldt zelfs als je de subsidie voor de eerste maatregel al hebt aangevraagd en ontvangen. Je hoeft dus niet beide maatregelen tegelijkertijd te nemen om van deze regeling te kunnen profiteren.

Wat kost een kunststof kozijn inclusief montage?

De kosten van een kunststof kozijn inclusief montage zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afmetingen van het kozijn, het type raam, de complexiteit van de installatie en de locatie van de woning. Daarnaast kunnen de kosten per leverancier en installateur verschillen.

Over het algemeen kun je rekening houden met een prijs tussen de € 500 en € 1.800 per kozijn, inclusief de kosten voor de montage. Dit is echter slechts een ruwe schatting en de werkelijke prijs kan variëren afhankelijk van de bovengenoemde factoren.

Wil je graag een nauwkeurige prijs voor het leveren en plaatsen van kunststof kozijnen bij jou thuis? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Plan een gratis afspraak in

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak in voor uw energiebesparende maatregelen, wij komen op zeer korte termijn langs om te kijken naar alle mogelijkheden.

Contact opnemen

U kunt ook contact met ons opnemen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Stel hier uw vraag

Stel uw vraag via onderstaand formulier. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk via een E-mail beantwoorden.

Contact opnemen

U kunt uw vraag ook stellen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Deze website maakt gebruik van cookies om volledig te kunnen functioneren en u een optimale gebruikerservaring te bieden. Door te browsen op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan zoals omschreven in onze Cookieverklaring en Privacyverklaring.

Bedankt voor uw interesse!

Uw aanvraag is in goede orde ontvangen, we zullen hier binnen 24 uur op reageren.