Ramen met driedubbel glas?
Heeft dat zin?

Ook al worden ramen met driedubbele beglazing steeds vaker aangeboden door de raamleveranciers van tegenwoordig, vooral in de aluminiummarkt, toch blijven huiseigenaren lang twijfelen of de werkelijke voordelen de vermeende kosten overtreffen.

Zelfbouwers moeten een moeilijke keuze maken wanneer ze beslissen over hun definitieve afwerking, en gezien het feit dat ramen met driedubbel glas ongeveer 20% meer kosten dan die met dubbel glas, wie zou daarvoor kiezen? Voorstanders benadrukken dat zelfbouwers driedubbel glas zouden moeten overwegen om dezelfde redenen dat ze vloerverwarming installeren: het is gewoon superieur. Ze merken ook op dat het meer om kwaliteit en comfort gaat.

Wat is driedubbel glas?

In wezen heeft driedubbel glas drie ruiten in een gesloten kozijn, net zoals dubbel glas er twee heeft. Dit lijkt vanzelfsprekend. Tussen elk glas zit een zakje lucht of een inert gas, zoals argon, dat zwaarder is dan lucht en als geluids- en warmte-isolator werkt.

Door een derde glasblad toe te voegen in het midden van de binnen- en buitenruiten van dubbele beglazing worden twee luchtsluizen gecreëerd, waardoor de energie-efficiëntie van de dubbele beglazing met ongeveer 50% toeneemt.

Variabelen zoals het soort gas of lucht dat in de spleet tussen de ruiten wordt gebruikt, afstandhouders met warme randen rond de omtrek om koudebruggen te verminderen, en verschillende coatings op het glas om energieverlies van binnenuit te beperken, helpen allemaal om de energie-efficiëntie te verhogen. De kozijnen zelf zijn van grote invloed op de prestaties als geheel (evenals de isolatie). Let op geïsoleerde kozijnen met een hoge luchtdichtheid.

Is driedubbele beglazing beter dan dubbele beglazing?

Energieprestaties

De U-waardemeting, die wordt gebruikt voor muren, vloeren en daken, is de ruwe benadering voor het meten van de energieprestaties van ramen.

Glasfabrikanten hebben de techniek van het kleuren en coaten van glas met verschillende afwerkingen die zonlicht tegenhouden, schittering verminderen, warmte tegenhouden en zelfs zelfreinigend zijn. De U-waarden van beglazing zijn aanzienlijk gedaald als gevolg van deze glastechniek.

 • De U-waarde van ramen met enkel glas kan oplopen tot 5,0 W/m2k.
 • Ramen met dubbele beglazing, die vroeger boven de 3 scoorden, krijgen nu slechts een 1,4. (Velfac heeft 1,36). Als gevolg van deze vooruitgang in het fabricageproces vereisen de bouwvoorschriften tegenwoordig dat elk raam dat u installeert een U-waarde heeft die niet lager is dan 1,6.
 • Ramen met driedubbele beglazing moeten voldoen aan de Passivhaus-norm en een U-waarde hebben van niet meer dan 0,8, maar sommige fabrikanten beweren slechts 0,5 te halen.

 

Aangezien muren momenteel een U-waarde van minder dan 0,3 moeten hebben, blijven ramen zwakke punten in de totale thermische efficiëntie van een gebouw. Daarom staan ze onder zoveel druk om nog beter te presteren.

Verbeteringen in de productie van beglazing

Er zijn verbeteringen aangebracht door de invoering van:

 • Een bredere spouw (16 mm) tussen de twee glasbladen.
 • De toevoeging van laag-emissieve coatings op het glas om warmteverlies te voorkomen.
 • Het vullen van de spouw met een inert gas, meestal argon
 • Het aanbrengen van afstandhouders van aluminium om de vorming van koudebruggen rond de glaselementen te voorkomen.

Hoeveel kosten ramen met triple glas?

Ondanks de lang gekoesterde overtuiging dat driedubbel glas bijna twee keer zoveel kost als dubbel glas, hebben Europese fabrikanten zoals Velfac en Internorm het zo druk met het maken van driedubbel glas voor hun klanten in Europa, dat het moeilijk kan zijn om ook genoeg dubbel glas te maken voor ons. Als gevolg daarvan zijn de extra kosten van het glas meestal slechts een paar procentpunten, als ze er al zijn.

De energiebesparing door de overstap van enkele naar dubbele beglazing is aanzienlijk, maar het verschil tussen een U-waarde van bijvoorbeeld 1,4W/m2k (dubbele beglazing) en ongeveer 0,8W/m2k (driedubbele beglazing) is veel kleiner en maakt slechts ongeveer 5% uit van de verbetering van de totale energieprestatie van een nieuwe woning. Als u deze besparingen omrekent naar Britse ponden, kunt u verwachten dat de overstap naar driedubbel glas u tussen de €20 en €40 per jaar bespaart op uw verwarmingsrekening, afhankelijk van de grootte van uw huis. Ramen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 20% van het totale warmteverlies.

Volgens de standaard terugverdienberekeningen is dit niet logisch; in dit geval worden de extra kosten van driedubbel glas niet “terugverdiend” door het geld dat u bespaart op energiekosten gedurende 10 tot 15 jaar.

De verbetering in energie-efficiëntie is echter opmerkelijk en bekend, met Passivhaus-ontwerpen die kunnen bogen op energierekeningen tot wel €120 per jaar (in plaats van alleen het ombouwen naar ramen met driedubbel glas in een doorsnee huis), meer dan genoeg om de initiële uitgaven na genoeg jaren terug te verdienen.

Voordelen van driedubbele beglazing

De belangrijkste voordelen hebben vooral betrekking op comfort. Onvoldoende beglazing leidt ’s nachts tot koude plekken rond de ramen, die tocht veroorzaken, warmte van u afvoeren als u ernaast zit en condensatiestromen langs de ruiten veroorzaken. Dit gebeurt wanneer de muren, het dak en de vloer van een huis geïsoleerd zijn, maar de beglazing niet.

Opdat de warme omhulling van de woning consistent zou functioneren, moet de standaard van het glas in wezen overeenstemmen met de standaard van de isolatie overal in de woning.

 • Thermisch comfort:

  Hoewel een raam met dubbele beglazing meer dan voldoende is, is een raam met driedubbele beglazing iets comfortabeler omdat het de warmte iets beter vasthoudt (de oppervlaktetemperatuur van een modern, energie-efficiënt raam met dubbele beglazing in een tot 21°C verwarmde kamer bedraagt 16°C, tegenover 18°C voor een raam met driedubbele beglazing).

 • Akoestische prestaties en geluidsreductie:

  Ramen met dubbele beglazing hebben een Rw32-reeks van akoestische prestaties. Met sommige types driedubbele beglazing kan dit worden verhoogd tot de lage 40-er jaren, wat het verschil maakt tussen een rustgevende nachtrust en een die wordt verstoord op een drukke weg.

 • Minder risico op condensatie

  De warmte wordt binnen de structuur gehouden, wat normaliter voorkomt dat de koude buitentemperatuur reageert met de warme binnenlucht om condensatie te veroorzaken. Dit wordt mogelijk gemaakt door de lagere U-waarden van ramen met driedubbele beglazing, waardoor problemen met interne condensatie tot een minimum worden beperkt. (Vochtige kamers, droogtrommels en onvoldoende ventilatie dragen echter in de eerste plaats bij tot een hoge vochtigheidsgraad binnen, wat leidt tot interne condensatie).

Negatieven

 • Kunnen duurder zijn
 • De zwaardere frames kunnen muren beschadigen als ze niet goed ondersteund worden.
 • Ze moeten correct geïnstalleerd worden, anders kunnen hun prestaties in het gedrang komen.

Raamwaarden, warmte-absorptie en zonnewinsten in overweging nemen

Als de zon schijnt, hebben ramen de neiging zich anders te gedragen dan muren en daken, omdat ze warmte kunnen absorberen. In werkelijkheid kunnen de beste ramen met dubbele beglazing in de loop van een stookseizoen al netto warmte leveren. Driedubbele beglazing daarentegen vermindert het vermogen van een raam om warmte te absorberen enigszins.

De British Fenestration Rating Council heeft een systeem ontwikkeld voor de energie-etikettering van ramen, van A tot G, om deze moeilijkheden weer te geven. Het hoogste cijfer wordt alleen gegeven aan ramen met dubbele of driedubbele beglazing waarvan wordt aangenomen dat ze evenveel warmte absorberen als afgeven.

Zal driedubbel glas waarde toevoegen aan mijn huis?

We worden geleidelijk aan aangespoord om over te stappen van dubbel naar driedubbel glas. U beseft het misschien nog niet, maar er is een toenemende druk om de energie-efficiëntie van ramen te verhogen, en we zijn nu op het punt gekomen dat dubbele beglazing alleen niet meer voldoende is.

Woningen die het energieverbruik verminderen door een beter bouwontwerp of door betere voorzieningen (zoals ramen en deuren) worden tegenwoordig positief beoordeeld, aangezien de regering onder toenemende druk staat om de koolstofuitstoot te verminderen en de opwarming van de aarde steeds belangrijker wordt in het geweten van het publiek.

Moet ik overstappen op driedubbel glas?

De consensus is verdeeld. Landen met een koude omgeving, zoals Zweden en Noorwegen, maken vaak gebruik van driedubbele beglazing, en de Passivhaus-norm voor ultralage energiegebouwen schrijft driedubbele beglazing voor met een U-waarde van maximaal 0,8. Om een raam met zo’n lage U-waarde te krijgen, is het nodig duurdere productieprocessen toe te passen, over te schakelen op drievoudig glas, het kozijn te isoleren en over te schakelen op het gas krypton in plaats van argon.

Veel mensen beweren dat driedubbele beglazing in ons milieu gewoon geen zin heeft. Drievoudige beglazing is duurder om te produceren, resulteert in onderdelen die aanzienlijk zwaarder zijn en heeft een ingebedde energie die ongeveer 50% hoger ligt dan bij dubbele beglazing.

Voorstanders van drievoudige beglazing bestrijden echter doorgaans dat onnauwkeurige initiële kostenvergelijkingen met U-waarden en energiekosten hier debet aan zijn. Het belangrijkste voordeel van triple glas is dat het wonen binnen comfortabeler wordt tijdens de koudere maanden. Als dit voordeel eenmaal bekend is, zijn de meeste zelfbouwers bereid er extra voor te betalen.

Verdere innovaties in beglazing

Scheiwiller, een Zwitserse raamfabrikant, maakt viervoudige beglazing (d.w.z. vier ruiten; drie spouwen). Er zijn echter technische problemen als er steeds meer ruiten bijkomen: het uiteindelijke raam wordt niet alleen absurd zwaar, maar de extra ruiten verhinderen ook de lichtinval. Wanneer de hoeveelheid zonlicht die het raam kan absorberen afneemt, kan de energie-efficiëntie zelfs dalen.

Toekomstige ontwikkelingen in raamtechnologie zullen waarschijnlijk eerder draaien om materialen met faseverandering of nieuwe coatings die overdag warmte opnemen en ’s nachts weer afgeven. Kijk uit naar GlassX, dat door een ander Zwitsers bedrijf wordt ontwikkeld en al een apparaat maakt dat dit bewerkstelligt.

Overweeg de herinvoering van de gewoonte om bij schemering gordijnen voor de ramen te trekken als een verstandiger alternatief. Het is misschien low-tech in vergelijking met glazen spouwen gevuld met krypton, maar het vermindert warmteverlies en is een beetje een Britse gewoonte. In plaats van beglazing met steeds lagere U-waarden te blijven ontwerpen, is het misschien tijd om ons te richten op het verbeteren van de warmtevasthoudende eigenschappen van gordijnen en jaloezieën.

Plan een gratis afspraak in

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak in voor uw energiebesparende maatregelen, wij komen op zeer korte termijn langs om te kijken naar alle mogelijkheden.

Contact opnemen

U kunt ook contact met ons opnemen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Menu

Uw complete woning verduurzamen? Wij ontzorgen u tijdens het gehele traject!

Stel hier uw vraag

Stel uw vraag via onderstaand formulier. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk via een E-mail beantwoorden.

Contact opnemen

U kunt uw vraag ook stellen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Deze website maakt gebruik van cookies om volledig te kunnen functioneren en u een optimale gebruikerservaring te bieden. Door te browsen op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan zoals omschreven in onze Cookieverklaring en Privacyverklaring.

Bedankt voor uw interesse!

Uw aanvraag is in goede orde ontvangen, we zullen hier binnen 24 uur op reageren.