Kunststof kozijnen

Elk huis heeft veel baat bij kunststof kozijnen. Ze bieden een overvloed aan opties, waardoor ze geschikt zijn voor elk raam. Bovendien heeft kunststof het voordeel dat het weinig onderhoud vergt (alleen afstoffen). Bovendien hebben kunststof kozijnen in vergelijking met houten en aluminium kozijnen de maximale isolatiewaarde, wat een jaarlijkse besparing van enkele honderden euro’s oplevert. Lees meer op deze website zodat u weet waar u op moet letten.

De plaatsing

Kozijnen worden niet zomaar geplaatst. Niet iedereen is bedreven in het vakkundig plaatsen van kozijnen. Het beste is om dit door een vakman te laten voltooien omdat er vakmanschap bij komt kijken. Het verdient de voorkeur om er een kozijnspecialist naar te laten kijken als uw verouderde kozijnen vervangen moeten worden. De kozijnen worden dan geplaatst nadat ze voor u zijn ingemeten. De kosten van de montage zijn ongeveer gelijk aan de kosten van de kozijnen. De montage kost ongeveer 3000 euro als de gehele kosten van de kozijnen 3000 euro zijn.

Regelbare kunststof kozijnen

Om tocht tegen te gaan worden tegenwoordig verstelbare kozijnen gebruikt. Vroeger werd daar geen rekening mee gehouden en werden houten kozijnen gewoon dichtgemetseld en aan de muur bevestigd. Het verstelbare kozijn zorgt voor een luchtdichte naad tussen het kozijn en de muur. Zo voldoet u aan de criteria voor luchtdicht bouwen, wat nu al cruciaal is, maar in de toekomst nog belangrijker zal worden. Het buitenrubber zorgt ervoor dat de buitenkant van de muur niet hoeft te worden afgedicht. Daarna worden de diagonalen gemeten. Als deze kloppen, loopt het kozijn evenwijdig aan de gevel. Na goedkeuring kunnen de schroeven van het stelraam gebruikt worden om het kozijn vast te zetten. U heeft de keuze om te gaan voor een strakke afwerking met nieuwe vensterbanken en kunststof kappen.

Isolatie van het glas

De U-waarde van kunststof kozijnen is lager dan die van andere soorten, waardoor ze robuuster zijn (hout, aluminium). Kunststof kozijnen variëren doorgaans van 1 tot 2,0 W/m2k, maar houten kozijnen zijn 2,4 W/m2k en aluminium kozijnen liggen tussen 1,8 en 2,7 W/m2k. De kozijnen isoleren beter naarmate de U-waarde lager is. De beste resultaten worden verkregen wanneer dubbel glas wordt gecombineerd met kunststof kozijnen. Meestal wordt glas HR++ gekocht. Op dit moment maakt de prijs-kwaliteitverhouding van dit type glas het aantrekkelijk. Het feit dat HR glas gecoat is onderscheidt het van dubbel glas. Daarnaast is er ook HR++ glas verkrijgbaar, maar dat is iets duurder. Het isolerend vermogen van het glas wordt aangegeven met de “+”. Met deze extra isolerende laag kunnen hogere isolatiewaarden worden bereikt. Het onderscheid tussen HR + en HR ++ is dat bij HR ++ geen lucht maar gas wordt gebruikt om de holten te vullen. Er zijn drie glasplaten in HR +++. Kies voor drievoudig glas (HR+++) of HR++ om uw energiekosten aanzienlijk te verlagen.

Waarom kunststof?

Polyvinylchloride (PVC), een vorm van kunststof, wordt meestal gebruikt om kunststof ramen te maken. De dikte en de kwaliteit ervan variëren sterk. Duurzaam, geluiddempend, onderhoudsvrij, vochtbestendig, recyclebaar en milieuvriendelijk zijn slechts enkele kwaliteiten van kunststof. Voor kunststof kozijnen is een keurmerk bedacht omdat steeds meer mensen ze kopen. Het is aan te raden om kozijnen met een Politiekeurmerk te kiezen. Dit keurmerk garandeert een verhoogde veiligheid en inbraakwerendheid van kozijnen.

Waarom kunststof en geen hout?

Kunststof heeft veel voordelen. Zoals gezegd zijn de belangrijkste voordelen van kunststof dat het gemakkelijk te onderhouden is en niet vergaat. Hout daarentegen is een natuurlijk materiaal dat uw huis een mooier uiterlijk en een natuurlijke uitstraling kan geven. U kunt echter niet altijd voor kunststof kiezen omdat uw huis misschien als monument is aangewezen. U moet in die situatie kiezen voor hout. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten verf die een schild creëren, waardoor een langdurige afwerking ontstaat. Extra details over aluminium of hardhouten kozijnen?

7 voordelen

 1. + Een kunststof kozijn rot niet.
 2. + Kunststof is vochtbestendig
 3. + Kunststof kozijnen zijn gemakkelijk schoon te houden
 4. + Kunststof gaat lang mee (ongeveer 50 jaar zonder onderhoud)
 5. + Kies uw (RAL) kleur, dikte, model en meer
 6. + Houdt u niet van saaie witte kozijnen? Kies een houtnerf effect
 7. + Geen bomen nodig voor de productie

6 nadelen

 1. – Kunststof kozijnen zijn duurder in aanschaf dan houten kozijnen
 2. – De reparatie van kunststof is moeilijk
 3. – Je mag geen gaten boren in een kunststof kozijn
 4. – Velen vinden kunststof minder mooi in karakteristieke huizen
 5. – Je hebt jarenlang dezelfde kleur, je kunt nog steeds over hout heen schilderen
 6. – Een PVC-draaischijf draait altijd naar binnen.

Soorten ramen

Ook voor kunststof kozijnen zijn er verschillende soorten ramen. De volgende drie zijn de meest voorkomende soorten:

 • Een vast raam

   Zoals de naam al zegt, is een vast raam een raam dat niet geopend kan worden omdat het vast is. De enige onderdelen van het raam zijn het kozijn en de ruit. Dit type raam is perfect voor inbraakgevoelige ruimtes op de begane grond. Tegen een meerprijs kunnen er ventilatieroosters boven het raam worden geplaatst als u toch enige ventilatie wenst. Voor uw gezondheid moet uw huis goed geventileerd zijn. Zo’n raam is ook veel goedkoper dan bijvoorbeeld een draai-kiepraam.

 • Een valraam

  Een tuimelraam wordt meestal hoog op een muur gemonteerd. U kunt denken aan toiletten. De locatie van deze ramen is uit privacy-overwegingen.


 • Een draai-kiepraam

  Een veel voorkomend soort raam is een kantel- en draairaam. Dit raam kan zowel verticaal als horizontaal geopend worden. In een appartement waar u soms het raam volledig open wilt laten staan en andere keren gedeeltelijk open wilt laten staan voor optimale ventilatie, is dit soort raam geweldig.

Natuurlijk zijn er nog andere soorten ramen. Denk aan een klapraam, dat meestal op een zolder wordt geïnstalleerd. Er zijn aanzienlijke prijsverschillen mogelijk, dus maak uzelf grondig vertrouwd met uw opties op deze website. Het is in ieder geval van cruciaal belang dat u uw ramen nauwkeurig opmeet.

Levensduur

De levensduur van een kunststof raam wordt beïnvloed door verschillende variabelen. We kunnen schatten dat ze gemiddeld ongeveer 50 jaar meegaan. Vaak hoeft u als huiseigenaar maar één keer in uw leven geld uit te geven aan nieuwe kunststof kozijnen. Houten kozijnen daarentegen hebben een levensduur van 20 tot 25 jaar. Ook moet uw hout goed onderhouden worden. Bij kunststof is dat niet meer nodig.

Onderhoud

Hoe kunststof kozijnen te onderhouden is nu de vraag. Kunststof is een populaire keuze omdat het minder onderhoud vergt. Maar je moet minstens één keer per jaar de kozijnen inspecteren. Soms leidt dit tot problemen met scharnieren en sloten. Bovendien moet u de kozijnen af en toe schoonmaken, zodat ze er optimaal blijven uitzien.

Opties kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn mooi omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Denk aan rolluiken, ventilatieroosters, dubbele en driedubbele beglazing en de vele maten, tinten en patroonopties (zoals houtmotieven en alle RAL-kleuren). Zelfs kozijnsloten die voldoen aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen zijn verkrijgbaar. U betaalt meer als u meer opties hebt, maar dat is zeker de moeite waard. Het is een grotere uitdaging om wijzigingen aan te brengen nadat de kozijnen al geplaatst zijn.

Bij de aankoop van PVC-kozijnen worden vaak dezelfde fouten gemaakt. Hier volgen enkele voorbeelden.

 1. Maak geen vergelijking
 2. Niet helemaal zeker weten wat u wilt
 3. Ga tegen het advies van de experts in
 4. Probeer de kozijnen zelf te installeren
 5. Spreek geen exacte prijs af
 6. Kijk niet naar de garanties
 7. Geen afspraken over betaling (zet afspraken op papier)
 8. Controleer altijd het bedrijf, inschrijving KvK, online reviews, etc. (onze partners zijn al voorgeselecteerd)

Heb ik een vergunning nodig?

Je vraagt je misschien af of voor het plaatsen van kunststof kozijnen een vergunning nodig is. Kozijnen kunnen doorgaans zonder vergunning worden geplaatst. In sommige omstandigheden is een vergunning wel noodzakelijk. Bij woningen die zijn aangewezen als monument is dat het geval.

Een keuze maken

U heeft besloten om kunststof kozijnen te plaatsen, maar wie doet dat? Kunststof kozijnen zijn momenteel erg in de mode. Dit als gevolg van de stijgende houtprijzen. Kunststof biedt over het algemeen gewoon veel voordelen. Daarom zijn er nu tal van bedrijven die aanbieden om de kozijnen te leveren en te plaatsen. Op het internet vindt u vaak verslagen van klanten die kozijnen kochten die de installateurs ofwel niet goed installeerden ofwel een puinhoop achterlieten. Kies daarom voor een gerenommeerd kozijnenbedrijf met veel ervaring. Last but not least is het goed om te weten dat kunststof kozijnen de verkoopwaarde van je huis verhogen, wat je vaak kunt terugvinden op verkoopsites van woningen.

Wat beïnvloedt de prijs?

Voordat u offertes aanvraagt via Kunststofkozijn.net, is het cruciaal om te begrijpen welke factoren van invloed zijn op de offerteprijs:

 • Kozijn type en merk
 • Sloten)
 • Isolatieglas of enkel glas
 • Scharnieren en profieldiktes
 • Horren / ventilatieroosters
 • verstelbare kozijnen
 • draai-kiepraam of vast raam
 • Kleuren en andere opties
 • Breedte van de profielen
 • Versterking profiel door middel van staal
  (aanbevolen!)

Plan een gratis afspraak in

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak in voor uw energiebesparende maatregelen, wij komen op zeer korte termijn langs om te kijken naar alle mogelijkheden.

Contact opnemen

U kunt ook contact met ons opnemen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Stel hier uw vraag

Stel uw vraag via onderstaand formulier. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk via een E-mail beantwoorden.

Contact opnemen

U kunt uw vraag ook stellen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Deze website maakt gebruik van cookies om volledig te kunnen functioneren en u een optimale gebruikerservaring te bieden. Door te browsen op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan zoals omschreven in onze Cookieverklaring en Privacyverklaring.

Bedankt voor uw interesse!

Uw aanvraag is in goede orde ontvangen, we zullen hier binnen 24 uur op reageren.