Gemeente Deurne: Aandacht voor duurzame energie

Duurzame energie is tegenwoordig een belangrijk onderwerp in Nederland en ook in de gemeente Deurne wordt steeds meer aandacht besteed aan dit onderwerp. De gemeente wil namelijk een duurzame toekomst realiseren en daarom zet zij zich in voor de ontwikkeling van duurzame energiebronnen.

Eén van de manieren waarop de gemeente Deurne dit doet, is door het stimuleren van zonne-energie. Dit gebeurt door het verlenen van subsidies aan particulieren en bedrijven die zonnepanelen willen aanschaffen.

De gemeente zet zich in om de energievoorziening duurzamer te maken, met als doel de lokale bevolking te voorzien van betaalbare, schone en betrouwbare energie.

1. Duurzame energie

 

In Deurne is men toegewijd aan het verhogen van de opwekking van duurzame energie, maar tegelijkertijd wil de gemeente ook het waardevolle landschap beschermen. Om dit te bereiken, streeft de gemeente Deurne naar het creëren van “lokale afwegingskaders”. Dit zijn richtlijnen waarmee de initiatieven voor het opwekken van zonne- en windenergie worden beoordeeld. Deze richtlijnen dienen als een soort meetlat om te bepalen of een project duurzaam is, zowel in termen van energieproductie als in termen van landschapsbescherming. Dit zal helpen om de juiste balans te vinden tussen de opwekking van duurzame energie en het beschermen van het landschap.

2. Regionale energiestrategie

De gemeente Deurne werkt samen met 20 andere gemeenten, de provincie en de waterschappen in de Metropoolregio Eindhoven (MRE) aan het realiseren van een duurzame energievoorziening voor Zuidoost-Brabant. Dit samenwerkingsverband heeft als doel om Zuidoost-Brabant duurzamer te maken door middel van de ontwikkeling van een Regionale Energiestrategie (RES). In deze strategie wordt beschreven hoe ze gezamenlijk willen bijdragen aan de energietransitie en hoe ze deze doelstellingen willen realiseren. Dit samenwerkingsverband is gericht op het bevorderen van duurzame energie en het waarborgen van een duurzame toekomst voor Zuidoost-Brabant.

3. Transport schaarste

Het elektriciteitsnet wordt steeds intensiever gebruikt door de stijgende vraag naar elektriciteit en de groeiende hoeveelheid duurzaam opgewekte elektriciteit, zoals door zon- en windparken. Dit leidt echter tot twee problemen. Enerzijds is er de uitdaging van schaarste in de teruglevering, waarbij grote zon- en windprojecten te maken hebben met beperkingen bij het terugleveren van elektriciteit. Anderzijds is er de uitdaging van afnameschaarste, waarbij er een tekort aan ruimte ontstaat voor grootschalige afnemers van elektriciteit. Dit benadrukt het belang van een efficiënt en robuust elektriciteitsnet en de noodzaak om te blijven investeren in de ontwikkeling en verbetering ervan.

4. Warmte in huis

Het gebruik van aardgas voor verwarming en koken is nog steeds een veelvoorkomende keuze in de meeste huishoudens. Echter, dit gaat in de komende drie decennia veranderen. Dit proces zal geleidelijk verlopen en per fase worden aangepakt. Voor elke wijk zal worden onderzocht wat de mogelijkheden zijn en welke alternatieven beschikbaar zijn voor aardgas. Hierbij wordt gekeken naar technologische ontwikkelingen en de haalbaarheid van andere energiebronnen, zoals hernieuwbare energie, in combinatie met de wensen en eisen van de bewoners.

5. Zonnepanelen

In de gemeente Deurne speelt duurzaamheid en verantwoord energiegebruik een belangrijke rol. Zonnepanelen spelen daarin een cruciale rol. Het plaatsen van zonnepanelen op daken of in beperkte hoeveelheden op de grond kan bijdragen aan het verminderen van het energieverbruik en het opwekken van hernieuwbare energie. Bovendien kan dit leiden tot lagere energiekosten voor huishoudens en bedrijven. De gemeente Deurne wil graag haar bewoners en ondernemers ondersteunen bij de overstap naar hernieuwbare energie en stimuleert hen daarom bij het plaatsen van zonnepanelen. Hierbij worden lokale afwegingskaders gehanteerd, zodat er rekening gehouden wordt met het behoud van het waardevolle landschap.

Wat kun je verwachten van de gemeente Deurne?

Om de ambitie te verwezenlijken heeft Deurne meerdere initiatieven gelanceerd. Zo is er bijvoorbeeld een project dat zich richt op het verhogen van het aandeel duurzame energie in de gemeente. Hiervoor heeft de gemeente samengewerkt met lokale bedrijven en onderwijsinstellingen om te werken aan het verhogen van het aandeel duurzame energie.

Deurne heeft ook een aantal projecten gelanceerd om de lokale bevolking te betrekken bij het verduurzamen van de energievoorziening. Zo hebben lokale bedrijven en burgers de mogelijkheid om zonnepanelen te leasen, waardoor zij kunnen profiteren van een lagere energierekening. Ook worden er initiatieven genomen om de lokale bevolking te informeren over de voordelen van duurzame energie.

Daarnaast heeft de gemeente Deurne ook verschillende financiële steunmaatregelen ingevoerd om bedrijven te helpen bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld een subsidie aanvragen voor het aanschaffen van energiezuinige apparatuur of voor het ontwikkelen van duurzame energieproductie.

De gemeente Deurne heeft een duidelijke ambitie om de energievoorziening duurzamer te maken, wat betekent dat er steeds meer initiatieven worden genomen om de lokale bevolking te betrekken bij de verduurzaming van de energievoorziening. Door deze initiatieven zal de gemeente Deurne steeds meer profijt hebben van duurzame energie, waardoor er meer betaalbare, schone en betrouwbare energie beschikbaar komt voor de lokale bevolking.

 

EnergieHuis Slim Wonen

Het EnergieHuis ondersteunt u bij het verminderen van uw energiekosten en biedt gratis begeleiding aan. Het is een initiatief van en voor bewoners uit acht gemeenten in de omgeving. In 2022 hebben ze meer dan 400 mensen kunnen assisteren door middel van verschillende activiteiten, zoals inloopspreekuren, informatieavonden en warmteonderzoeken.

De Stichting EnergieHuis Slim Wonen biedt haar bewoners de mogelijkheid om warmtelekken in hun huis op te sporen. Dit doen ze door middel van het inzetten van een warmtebeeldcamera, die op koude dagen opnamen maakt van de buitenkant van huizen. Deze opnamen zijn verkrijgbaar via de website van het EnergieHuis tegen een prijs van €10,-, inclusief een uitgebreide rapportage met warmtebeeldfoto’s. Hierdoor kunnen bewoners gericht maatregelen nemen om warmtelekken te verminderen en energie te besparen.

 

Wat kan Verduurzamen Deurne voor u betekenen?

Verduurzamen Deurne is een bedrijf dat zich richt op het verbeteren van de duurzaamheid in de gemeente Deurne. Wij informeren u graag over de vele voordelen van het verduurzamen van uw woning of bedrijfspand.

Een van de voornaamste voordelen van verduurzamen is het besparen op uw energiekosten. Door investeringen te doen in energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of het vervangen van oude verwarmingssystemen, kunt u flink besparen op uw energierekening. Hierdoor wordt niet alleen uw portemonnee gespaard, maar ook het milieu.

Verduurzamen Deurne biedt diverse verduurzamingsmaatregelen. Van zonnepanelen tot warmtepompen, wij beschikken over specialistische kennis en ervaring om onze klanten te helpen bij het maken van de juiste keuze. Daarnaast biedt Verduurzamen Deurne ook praktische ondersteuning bij het aanvragen van subsidies en leningen die beschikbaar zijn voor verduurzamingsprojecten.

 

Plan een gratis afspraak in

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak in voor uw energiebesparende maatregelen, wij komen op zeer korte termijn langs om te kijken naar alle mogelijkheden.

Contact opnemen

U kunt ook contact met ons opnemen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Stel hier uw vraag

Stel uw vraag via onderstaand formulier. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk via een E-mail beantwoorden.

Contact opnemen

U kunt uw vraag ook stellen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Deze website maakt gebruik van cookies om volledig te kunnen functioneren en u een optimale gebruikerservaring te bieden. Door te browsen op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan zoals omschreven in onze Cookieverklaring en Privacyverklaring.

Bedankt voor uw interesse!

Uw aanvraag is in goede orde ontvangen, we zullen hier binnen 24 uur op reageren.