Een airconditioningsysteem begrijpen

De airconditioning is het instrument dat ons helpt onze omgeving op de gewenste temperatuur te houden. Overal waar we komen, kunnen we de effecten van het systeem voelen omdat het zo overheersend is. Het kan worden toegepast in onze huizen, kantoren, vervoer en zelfs in hedendaagse religieuze instellingen. In wezen kan het worden toegepast op zowel residentiële als commerciële instellingen.

Aircon, AC en A/C zijn gebruikelijke afkortingen voor airconditioning. Het heeft een ventilator om de geconditioneerde lucht in de afgesloten ruimte te laten circuleren. De besloten ruimte is vaak een gebouw of een voertuig.

Wat is een airconditioningsysteem?

Een elektrisch apparaat dat speciaal is ontworpen om warmte en vocht uit het interieur van een bevolkte ruimte te verwijderen, wordt een airconditioningsysteem genoemd. Het is een methode die vaak wordt gebruikt om een omgeving te creëren die comfortabeler is, meestal voor mensen en andere dieren.

Andere toepassingen van airconditioningsystemen zijn het koelen en ontvochtigen van ruimtes met warmteproducerende elektronica zoals computerservers en vermogensversterkers. Daarnaast wordt het gebruikt in ruimtes waar kwetsbare voorwerpen zoals kunstwerken staan.

In het airconditioningsysteem wordt koeling meestal bereikt door een koelcyclus, hoewel verdamping of vrije koeling soms ook kan worden gebruikt. Er kunnen ook droogmiddelen worden gebruikt (chemicaliën die het vocht uit de lucht verwijderen). De meeste airconditioningsystemen maken gebruik van ondergrondse leidingen om warmte op te slaan en af te voeren.

isolatiewaarde, wat een jaarlijkse besparing van enkele honderden euro’s oplevert. Lees meer op deze website zodat u weet waar u op moet letten.

Functies van het airconditioningsysteem

Hieronder staan de belangrijkste functies van een airconditioningsysteem in moderne huizen:

 • Het hoofddoel van airconditioning is het produceren van een klimaat in een ruimte dat aangenaam is voor mensen.
 • De temperatuur wordt gekoeld met behulp van een unieke vorm van airconditioning systeem.
 • Het regelt de luchtvochtigheid van een kamer, aangezien een vochtigheidsgraad van 30 tot 65% is toegestaan en een temperatuurbereik van 20 tot 26 graden Celsius wordt aanbevolen.
 • Het comfort van de bewoners wordt verbeterd door het airconditioningsysteem, zonder dat hun werkvermogen wordt aangetast.
 • De temperatuur, de druk en de vochtigheid van de lucht zijn indicatoren voor de kwaliteit ervan. De luchtdruk verandert niet.
 • Warmte, ontvochtiging, koeling en bevochtiging zijn allemaal mogelijke toepassingen van airconditioningsystemen.

 

Onderdelen van een airconditioner

De onderdelen van de commerciële airconditioner worden hieronder opgesomd:

 • Compressor:

De motor van het systeem is de compressor, die een vloeistof gebruikt om gas snel in vloeistof te veranderen. Zijn belangrijkste taak is het veranderen van gas met een lage druk en een lage temperatuur in gas met een hoge druk en een hoge temperatuur. Wanneer het werkt, vernauwt een opgewekt geëlektriseerd gas de kloofgebieden tussen de moleculen. De compressor geeft dit geëlektriseerde gas vrij, ook wel koelmiddel genoemd, dat vervolgens in de condensor terechtkomt.

 • Condensorspoel:

Het gas onder hoge druk wordt afgekoeld en veranderd in een vloeistof met behulp van de ventilator van de condensorspoel. De verdamper verricht zijn taak met de opgevangen stof. Buiten het huis bevinden zich de condensor en de compressor.

 • Thermostaat:

De thermostaat regelt de warmte-energie binnen en buiten een airconditioning systeem met behoud van de temperatuur van het systeem. Een thermostaat kan handmatig of automatisch worden ingesteld, afhankelijk van het ontwerp.

 • Verdamper:

Verdampers zijn onderdeel van het HVAC-systeem die zich in de woning dicht bij de oven bevinden. Een ongelooflijk dunne pijp verbindt hem met de condensor. De airconditioner zet het gas onder hoge druk om in een vloeistof onder lage druk. Door de dalende druk verandert de vloeistof vervolgens in een gas. De vloeistof of het koelmiddel is wat de airco koelt door er warmte aan te onttrekken. Opdat de vloeistof opnieuw door de compressor kan worden samengeperst, laat de verdamper de vloeistof als gas los. Dit alles gebeurt op cyclische wijze.

 • Luchtbehandelings- en blaaseenheid:

Samen trekken de onderdelen van de airconditioner lucht naar de verdamper en circuleren koele lucht door de ruimte. De luchtstroom in de ruimte wordt vergemakkelijkt door een kanaalsysteem.

Classificatie van het airconditioningsysteem

Om de verschillende soorten airconditioners te kunnen onderscheiden, delen we ze in. Dit geeft context voor de keuze van het beste airconditioningsysteem op basis van de behoeften van het gebouw. Drie categorieën kunnen worden gebruikt om een airconditioner te classificeren:

Classificatie op basis van hoofdfunctie:

 • Commerciële airconditioning, te vinden op plaatsen zoals winkelcentra en supermarkten.
 • Comfort airconditioning, te vinden in hotels, woningen en bedrijven.
 • Industriële airconditioning, zoals gebruikt in verwerkingsfaciliteiten, laboratoria, enz.

Classificatie op basis van het seizoen in het jaar:

 • Een zomerairconditioner die alle vier de atmosferische factoren regelt voor een comfortabele zomer.
 • Winter airconditioners zijn gemaakt met het oog op comfort.
 • Een airconditioner die het hele jaar door kan worden gebruikt en zowel verwarmings- als koelcomponenten met automatische regeling heeft.

Classificatie op basis van de opstelling van de apparatuur:

 • Deze types omvatten een unitair systeem en een centraal systeem.
 • Soorten airconditioners

Hieronder volgt een opsomming van de talrijke soorten airconditioningsystemen die vandaag de dag toegankelijk zijn:

Centrale airconditioning:

De meest populaire vorm van koeling is de centrale airconditioning. Vanwege de effectieve koeling wordt deze het meest toegepast in grotere woningen. Koele lucht wordt door het airconditioningsysteem gecirculeerd via aanvoer- en retourkanalen.

De toevoerkanalen en registers die de lucht in het huis brengen, bevinden zich op de muren of vloeren. Eenmaal warm keert de lucht terug naar de toevoerregisters en -kanalen, waar ze opnieuw naar de airconditioner wordt geleid.

Deze vormen van installatie van airconditioningsystemen vereisen zorgvuldige overweging, voorbereiding en planning. De functionaliteit van het systeem hangt af van de grootte ervan; als het systeem in de verkeerde grootte wordt geïnstalleerd, zelfs als het effectief is, zullen de energierekeningen hoger zijn dan ze zouden moeten zijn.

Ductless, Mini-Split Airconditioning:

Mini-split ductloze airconditioners zijn ook populair, maar ze zijn veranderd met nieuwe componenten. Deze systemen hebben een behandelingsunit binnen en een compressor/condensor buiten, net als de centrale airconditioning variant.

Dit soort airconditioningsystemen kan tot vier binnenbehandelingsunits herbergen, waardoor ze uitstekend geschikt zijn om afzonderlijke kamers te koelen. De buitenunit is gekoppeld aan de behandelingsunit. Bovendien is elke behandelingsunit voorzien van een thermostaat waarmee hij op een andere temperatuur kan werken. Het systeem kan een specifiek onderdeel koelen.

Vensterairconditioner:

Een raam airconditioner is een klein apparaat dat goed werkt voor het koelen van een enkele kamer. Het apparaat, ook wel “unit” genoemd, wordt in een raam van een ruimte geplaatst. Wanneer het airconditioningsysteem in werking is, wordt verwarmde lucht uit de achterkant geblazen en koele lucht uit de voorkant. Het is ideaal voor wie kleine ruimtes beveiligt, maar niet ideaal voor grotere woningen omdat het in die omstandigheden niet goed koelt.

Draagbare airconditioner:

De volgende generatie window unit koelsystemen is de naam die aan dit soort airconditioners is gegeven. Het verwijdert lucht uit de ruimte, koelt deze af en voert deze vervolgens weer in. Bovendien verspreidt het warme lucht van buitenaf via een op het raam gemonteerde uitlaatleiding.

Dit soort systemen zijn gemaakt om slechts één ruimte te koelen, net als raam airconditioners. Ze zijn redelijk geprijsd, aanpasbaar en eenvoudig te installeren. Het is nog perfecter vanwege de draagbaarheid.

Geothermische verwarming en koeling:

Geothermische energie is langdurig, duurzaam en energie-efficiënt. Het feit dat de grondtemperatuur constant 55 graden is, maakt deze koel- en verwarmingsprocessen mogelijk. Hoe warm of koud het buiten ook is, het blijft onveranderd. Met behulp van geothermische technologie wordt warmte aan de aarde onttrokken en in huis gebruikt. De geothermische spoelen van het systeem (lussen of putten), die diep in de aarde zijn begraven, koelen en verwarmen de woning voordat ze de warmte terug in de aarde distribueren

Hybride airconditioningsysteem

Hybride airconditioners maken gebruik van een verwarmingspompsysteem dat wordt aangedreven door elektriciteit of verbranding van fossiele brandstoffen. Om geld en energie te besparen moeten fabrikanten een geschikte energiebron kiezen.

De technologie onttrekt warmte aan binnenruimten en verdeelt deze naar buiten, net als in de zomer. In de winter werkt het omgekeerd: het onttrekt warmte aan de buitenkant en voert die af naar het gebouw.

De tweede regel van de thermodynamica, die stelt dat warmte wordt overgedragen van een heet naar een koel voorwerp, wordt gebruikt door het hybride pompsysteem. Daarom wordt de warmte van de buitenomgeving overgedragen aan de spoelen van de systeemwarmtepomp en in het koelmiddel wanneer het koelmiddel onder de buitentemperatuur zakt. De aan de ruimte onttrokken warmte zorgt voor de warme, geconditioneerde lucht in de ruimte.

Plan een gratis afspraak in

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak in voor uw energiebesparende maatregelen, wij komen op zeer korte termijn langs om te kijken naar alle mogelijkheden.

Contact opnemen

U kunt ook contact met ons opnemen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Stel hier uw vraag

Stel uw vraag via onderstaand formulier. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk via een E-mail beantwoorden.

Contact opnemen

U kunt uw vraag ook stellen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Deze website maakt gebruik van cookies om volledig te kunnen functioneren en u een optimale gebruikerservaring te bieden. Door te browsen op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan zoals omschreven in onze Cookieverklaring en Privacyverklaring.

Bedankt voor uw interesse!

Uw aanvraag is in goede orde ontvangen, we zullen hier binnen 24 uur op reageren.