De verschillen tussen de R290/propaan en R32 warmtepompen

verschil r32 r290

De LG Therma V Propaan is niet zomaar een warmtepomp; het is een belichaming van efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Deze geavanceerde warmtepomp maakt gebruik van propaan (R290) als koudemiddel, wat aanzienlijke voordelen biedt op het gebied van energiebesparing en milieu-impact. In dit uitgebreide artikel verkennen we de technische specificaties, milieuvriendelijkheid, gebruikerservaringen en kostenbesparing over tijd van de LG Therma V Propaan.

LG Therma V Propaan R290 of toch de R32

Warmtepompen zijn van vitaal belang in moderne verwarmings- en koelsystemen, zowel in residentiële als commerciële settings. Een cruciale factor in de werking van deze pompen is de keuze van het koelmiddel, dat direct invloed heeft op aspecten als energiezuinigheid, milieu-impact, veiligheid en kosten. R290 en R32 zijn twee prominente koelmiddelen met elk hun eigen kenmerken en toepassingen. Dit artikel belicht de verschillen tussen warmtepompen die gebruik maken van R290 en die met R32.

R290 – Propaan als Koelmiddel

R290, algemeen bekend als propaan, is een type koolwaterstofkoelmiddel dat breed wordt toegepast in diverse koel- en verwarmingssystemen, zoals warmtepompen, airconditioningunits en andere koelapparatuur. Dit koelmiddel valt op door zijn lage aardopwarmingsvermogen (GWP) van slechts drie, wat aanzienlijk onder de vaak gehanteerde drempel van 150 ligt. Dit maakt R290 een ecologisch verantwoordere optie vergeleken met traditionele koelmiddelen zoals R22 en R410. Een opmerkelijke eigenschap van R290 is zijn hoge latente verdampingswarmte, waardoor het effectief een aanzienlijke hoeveelheid warmte kan opnemen bij verdamping, wat bijdraagt aan de efficiëntie als koelmiddel.

Echter, de ontvlambaarheid van R290 vereist extra aandacht en voorzorgsmaatregelen tijdens de installatie, het onderhoud en het verwijderen ervan om brandrisico’s te minimaliseren. Ondanks dit veiligheidsaspect wordt R290 steeds vaker gekozen als koelmiddel in diverse systemen, mede dankzij de lage impact op het milieu en de hoge energetische efficiëntie.

R32 – Fluorkoolwaterstof als Keuze

R32, een lid van de fluorkoolwaterstoffen (HFCs), wordt breed toegepast in airconditioning- en warmtepompsystemen. Het heeft geen chloor, wat bijdraagt aan een laag ozonafbrekend vermogen (ODP), en een GWP van 675. R32 is meer energiezuinig dan veel traditionele koelmiddelen, wat kan leiden tot lagere operationele kosten over de levensduur van een systeem.

Hoewel R32 niet ontvlambaar is, kan het licht toxisch zijn bij hoge concentraties. Vanwege de lage milieu-impact en hoge energie-efficiëntie is R32 een populaire keuze geworden.

Vergelijking tussen R290- en R32-warmtepompen

 • Koelmiddel Eigenschappen: R290 heeft een lagere GWP en ODP in vergelijking met R32. R290 heeft een GWP van 3, tegenover 675 voor R32.

 • Efficiëntie: R32-warmtepompen hebben een hogere koelcapaciteit per volume-eenheid koelmiddel dan R290-systemen.

 • Veiligheid: R290 is ontvlambaar en vereist speciale veiligheidsmaatregelen. R32 is niet ontvlambaar, maar kan bij hoge concentraties licht toxisch zijn.

 • Beschikbaarheid en Kosten: R32 is breder beschikbaar dan R290, wat kan resulteren in een makkelijkere toegang tot vervangingsonderdelen. R290-systemen zijn vaak goedkoper vanwege de lagere GWP- en ODP-waarden.

 • Bedrijfsdruk en Milieu-impact: R32 werkt onder hogere druk en is daarom geschikter voor grotere systemen. R290 heeft een lagere milieu-impact, maar kan bijdragen aan smogvorming als het lekt.

Waarom  kiezen wij voor de r290/propaan warmtepomp

R290-warmtepompen zijn een uitstekende keuze voor diverse verwarmings- en koelsystemen onder specifieke omstandigheden:

 1. Ideaal voor Kleine tot Middelgrote Systemen: R290 is bijzonder geschikt voor kleinere tot middelgrote systemen zoals in particuliere woningen, kleine bedrijfsruimtes en kantoren. Dankzij de hoge energie-efficiëntie en lage operationele kosten is het een voordelige keuze voor dergelijke toepassingen.

 2. Uitstekend in Koude Omgevingen: Met zijn hoge prestatiecoëfficiënt (COP) presteert R290 uitstekend bij lagere omgevingstemperaturen. Dit maakt het een betrouwbare keuze voor verwarmingssystemen in gebieden met koudere klimaten, zelfs als de temperaturen dalen tot onder het vriespunt.

 3. Eco-vriendelijke Toepassingen: R290, met een zeer laag aardopwarmingsvermogen (GWP) van 3, is een ideale keuze voor milieubewuste verwarmings- en koelsystemen. Het is niet-corrosief en niet-toxisch, waardoor het veilig en betrouwbaar is.

 4. Toepasbaar in Zowel Residentiële als Commerciële Settings: R290-warmtepompen zijn veelzijdig inzetbaar, geschikt voor zowel huishoudelijke als commerciële omgevingen zoals huizen, kantoren en winkels. Ze bieden efficiënte verwarming en koeling met een verminderde impact op het milieu.

 5. Retrofit voor Bestaande Systemen: R290 kan worden gebruikt om bestaande verwarmings- en koelsystemen die op andere koelmiddelen werken te moderniseren. Dit biedt de mogelijkheid om energie te besparen en de ecologische voetafdruk te verkleinen zonder dat een volledige vervanging van het systeem nodig is.

 6. In de koudste maanden een hogere scop waarde als de r32: Vooral in de koudste maanden scoort de propaan machine rond de 5-10% beter als de R32 aangezien deze maanden het grootste deel van het gebruik vormer is dit een groot verschil in jaarlijks verbruik.
Cop waardes lg therma v propaan R290 12KW
Cop waardes lg therma v propaan R290 14KW
Cop waardes lg therma v propaan R290 16KW
lg therma v propaan r290 buitenunit

Plan een gratis afspraak in

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak in voor uw energiebesparende maatregelen, wij komen op zeer korte termijn langs om te kijken naar alle mogelijkheden.

Contact opnemen

U kunt ook contact met ons opnemen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Stel hier uw vraag

Stel uw vraag via onderstaand formulier. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk via een E-mail beantwoorden.

Contact opnemen

U kunt uw vraag ook stellen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Deze website maakt gebruik van cookies om volledig te kunnen functioneren en u een optimale gebruikerservaring te bieden. Door te browsen op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan zoals omschreven in onze Cookieverklaring en Privacyverklaring.

Bedankt voor uw interesse!

Uw aanvraag is in goede orde ontvangen, we zullen hier binnen 24 uur op reageren.