Duurzaam verwarmen en koelen
De veehouderij verduurzamen

De veehouderij verduurzamen

Wij hebben samen met een van onze klanten de handen ineen geslagen en zijn zijn varkensstallen duurzaam gaan koelen en verwarmen. Duurzaam verwarmen en koelen van varkensstallen is essentieel voor zowel het welzijn van de dieren als voor de vermindering van de milieu-impact van de veehouderij. Traditionele verwarmings- en koelsystemen kunnen inefficiënt en energie-intensief zijn, wat leidt tot hoge kosten en een aanzienlijke ecologische voetafdruk. De implementatie van duurzame airconditioningtechnologieën kan echter helpen deze problemen aan te pakken. Hieronder bespreken we enkele belangrijke aspecten van duurzame verwarming en koeling in varkensstallen.

Aircosystemen - warmtepompen met de juiste cop

Een van de meest efficiënte manieren om varkensstallen duurzaam te verwarmen en te koelen, is het gebruik van aircosystemen/warmtepompen. Warmtepompen werken door warmte te verplaatsen van de ene plaats naar de andere, in plaats van direct warmte te genereren. In de winter kunnen ze warmte uit de buitenlucht  halen om de stal te verwarmen, terwijl ze in de zomer de warmte uit de stal kunnen verwijderen om deze te koelen. Dit proces is veel energie-efficiënter dan traditionele verwarmings- en koelsystemen.

 

Zonnepanelen - Zonne-energie

Zonnepanelen kunnen worden gebruikt om de elektriciteit te leveren die nodig is voor de werking van airconditioningsystemen in varkensstallen. Door gebruik te maken van de zonne-energie, kunnen boerderijen hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en de operationele kosten verlagen. Bovendien is overtollige energie die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, vaak weinig tot niets meer waard of kost zelfs geld, en is het een stuk voordeliger om zoveel mogelijk van deze energie zelf te gaan verbruiken.

 

Isolatie en ventilatie

Goede isolatie en ventilatie zijn cruciaal voor het efficiënt verwarmen en koelen van varkensstallen. Door de stallen goed te isoleren, kan warmteverlies in de winter worden geminimaliseerd en kan oververhitting in de zomer worden voorkomen. Ventilatiesystemen zijn nodig om een constante luchtstroom te handhaven, wat essentieel is voor het welzijn van de varkens en kan helpen de temperatuur binnen de stal te reguleren.

Slimme technologieën

De implementatie van slimme technologieën, zoals geautomatiseerde klimaatcontrolesystemen, kan de efficiëntie van verwarming en koeling verder verbeteren. Deze systemen kunnen real-time gegevens verzamelen over de temperatuur en luchtvochtigheid in de stal en automatisch aanpassingen maken om optimale omstandigheden te handhaven. Dit zorgt niet alleen voor een beter welzijn van de varkens, maar vermindert ook het energieverbruik en verhogen de productie en dus winst! Onze systemen worden aangesloten op uw huidige regeling in de stallen, zodat alles naadloos samen blijft werken en er geen extra handelingen vereist zijn om alles goed te laten werken.

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling van de Nederlandse overheid die ondernemers stimuleert om te investeren in energiebesparende technologieën en duurzame energie. Het doel van de EIA is tweeledig: het verminderen van energieverbruik en het bevorderen van de transitie naar een meer duurzame economie. Door gebruik te maken van de EIA kunnen ondernemingen hun belastbare winst verlagen, wat resulteert in een lagere belastingaanslag en dus direct financieel voordeel biedt.

Werking van de EIA

De EIA maakt het mogelijk voor ondernemers om een bepaald percentage van de investeringskosten in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie af te trekken van hun fiscale winst. Het exacte percentage van de aftrek kan variëren; per 2024 is dit percentage 40% van de investeringskosten, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Dit betekent dat ondernemers, naast de reguliere afschrijving, een extra bedrag van hun winst mogen aftrekken, waardoor hun belastbare inkomen lager wordt en zij minder belasting betalen.

Voorwaarden en Komt in Aanmerking

Om in aanmerking te komen voor de EIA, moeten de investeringen voldoen aan bepaalde voorwaarden. De belangrijkste voorwaarden zijn:

– De investering moet gericht zijn op energiebesparing of het opwekken van duurzame energie.
– Het bedrijfsmiddel waarin geïnvesteerd wordt, moet op de Energielijst van het jaar van investering staan. Deze lijst wordt jaarlijks bijgewerkt en bevat specifieke technologieën en producten die in aanmerking komen voor EIA.
– De investering moet een bepaald minimumbedrag overschrijden. Dit minimumbedrag wordt jaarlijks vastgesteld.
– De onderneming moet binnen een bepaalde termijn na de investering een aanvraag voor EIA indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Voordelen van de EIA

De voordelen van de EIA voor ondernemers zijn aanzienlijk:

Direct financieel voordeel: Door de aftrek verlaagt de ondernemer de fiscale winst, waardoor minder belasting betaald hoeft te worden.
Stimulans voor duurzaamheid: De regeling moedigt bedrijven aan om te investeren in groene technologieën, wat bijdraagt aan de verduurzaming van de economie.
Concurrentievoordeel: Door te investeren in energie-efficiënte en duurzame technologieën kunnen bedrijven hun operationele kosten verlagen, wat een concurrentievoordeel kan opleveren.
–  Maatschappelijke bijdrage: Door deel te nemen aan de EIA dragen ondernemers bij aan nationale en internationale doelstellingen op het gebied van energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot.

Aanvraagproces

Het aanvraagproces voor de EIA verloopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ondernemers dienen hun aanvraag digitaal in te dienen, waarbij ze gedetailleerde informatie over de investering verstrekken. De RVO beoordeelt vervolgens of de investering voldoet aan de voorwaarden voor de EIA.

Onze maatregelen vallen in warmtepomp luchtgerelateerd bedrijfsmiddelcode 211104.

Meer informatie hierover is te vinden op rvo.nl. Lees hier verder

Conclusie

Duurzaam verwarmen en koelen van varkensstallen is van cruciaal belang voor het welzijn van de dieren en het verminderen van de milieu-impact van de veehouderij. Door gebruik te maken van technologieën zoals aircosystemen, warmtepompen, zonne-energie, systemen, en door te investeren in goede isolatie en slimme technologieën, kunnen boeren efficiëntere en milieuvriendelijkere operaties realiseren. Deze aanpak draagt niet alleen bij aan de duurzaamheid van de landbouwsector, maar kan ook economische voordelen bieden door de operationele kosten te verlagen, en nogmaals de productie zal omhoog gaan omdat het klimaat bijna geheel het jaar optimaal zal zijn. De Energie-investeringsaftrek is een waardevolle fiscale stimulans voor Nederlandse ondernemers die willen investeren in energiebesparing en duurzame energie. Door gebruik te maken van deze regeling kunnen ondernemers niet alleen financieel voordeel behalen, maar dragen ze ook bij aan een duurzamere toekomst. Het is belangrijk dat ondernemers zich bewust zijn van de voorwaarden en het aanvraagproces om optimaal gebruik te kunnen maken van de EIA.

Maak een afspraak met Verduurzamen Deurne

Verduurzamen Deurne is gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van aircosystemen en warmtepompen voor de veehouderij. Wij bieden een breed scala aan opties en kunnen alle soorten warmtepompen  aanbieden die nodig zijn om uw bedrijf te moderniseren en te verduurzamen. Onze specialisten zullen uw wensen met u doornemen en u helpen bij het selecteren van de juiste systemen die het beste passen bij uw bedrijf. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Plan een gratis afspraak in

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak in voor uw energiebesparende maatregelen, wij komen op zeer korte termijn langs om te kijken naar alle mogelijkheden.

Contact opnemen

U kunt ook contact met ons opnemen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Stel hier uw vraag

Stel uw vraag via onderstaand formulier. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk via een E-mail beantwoorden.

Contact opnemen

U kunt uw vraag ook stellen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Deze website maakt gebruik van cookies om volledig te kunnen functioneren en u een optimale gebruikerservaring te bieden. Door te browsen op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan zoals omschreven in onze Cookieverklaring en Privacyverklaring.

Bedankt voor uw interesse!

Uw aanvraag is in goede orde ontvangen, we zullen hier binnen 24 uur op reageren.