Aluminium of kunststof kozijnen: de voor- en nadelen op een rijtje

Het maken van de keuze tussen kunststof en aluminium kozijnen kan een uitdaging zijn. Hoewel aluminium een modernere uitstraling heeft, is kunststof vaak goedkoper. Er zijn echter nog veel meer voor- en nadelen om rekening mee te houden bij het maken van de beste keuze voor jouw huis. Er zijn veel verschillende factoren die meespelen bij deze keuze, waaronder het type gebouw en natuurlijk jouw persoonlijke voorkeur. Het is uiteindelijk een kwestie van afwegen welke optie het meest geschikt is voor jouw budget.

Wanneer je je verdiept in kunststof kozijnen, zul je al snel ontdekken dat er veel aanbieders zijn die allemaal verschillende merken aanbieden. Er bestaan diverse kunststof kozijnen merken, en het is belangrijk om je bewust te zijn van de verschillen tussen deze merken. Het materiaal kunststof heeft in de loop der jaren enorme vooruitgang geboekt op het gebied van zowel uiterlijk als veiligheid, wat in het verleden wellicht anders was. Helaas is aluminium op deze gebieden niet echt vooruitgegaan en is het nog steeds dezelfde als de afgelopen tien jaar, ondanks dat het kozijn wel goed isoleert.

Het grootste verschil tussen aluminium en kunststof kozijnen

Kunststof heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt, wat goed te zien is aan de kwaliteit en het uiterlijk van moderne kunststof kozijnen. Zo hebben we meerdere mensen gezien die zelfs vanaf een paar meter afstand het kunststof niet van het hout konden onderscheiden. Dat geeft wel aan hoe fraai kunststof kozijnen met houtnerf, profilering, stijl en dorpel aansluitingen kunnen zijn. Daarnaast zijn de traditionele kozijnkleuren zoals beige met een beetje blauw of groen erg populair en zorgen ze voor een mooie uitstraling. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van de glimmende witte flodder-kozijnen die je in de jaren 80 zag. Hierdoor kiezen de meeste mensen vaak voor kunststof kozijnen, niet alleen vanwege het materiaal, maar ook vanwege de prijs, die tot wel 20% lager kan uitvallen in vergelijking met andere soorten kozijnen.

De voor- en nadelen op een rijtje

Bij het kiezen van nieuwe kozijnen voor je woning is het belangrijk om verschillende opties te overwegen. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen, die het belangrijk maken om de kenmerken van elk materiaal zorgvuldig te overwegen voordat je een keuze maakt. Hieronder hebben we enkele voor- en nadelen van zowel kunststof als aluminium kozijnen op een rijtje gezet, om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Voordelen van kunststof kozijnen

 • Kunststof kozijnen hebben weinig onderhoud nodig en hoeven niet geschilderd te worden, wat zorgt voor een besparing op lange termijn.
 • Kunststof kozijnen bieden uitstekende thermische isolatie en dragen daarmee bij aan een vermindering van de energiekosten.
 • Kunststof kozijnen zijn relatief duurzaam en gaan over het algemeen lang mee.
 • Kunststof kozijnen hebben goede geluidswerende eigenschappen, wat vooral belangrijk is als je in de buurt van een drukke weg of luchthaven woont.
 • Kunststof kozijnen zijn over het algemeen goedkoper dan aluminium kozijnen.

Nadelen van kunststof kozijnen

 • Kunststof kozijnen hebben over het algemeen een minder strakke uitstraling dan aluminium kozijnen.
 • Kunststof kozijnen hebben een beperkte kleurkeuze, hoewel er tegenwoordig meer mogelijkheden zijn dan vroeger.
 • Kunststof kozijnen kunnen bij blootstelling aan hoge temperaturen of direct zonlicht mogelijk vervormen.

Voordelen van aluminium kozijnen

 • Aluminium kozijnen hebben een strakke, moderne uitstraling.
 • Aluminium kozijnen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en afwerkingen.
 • Aluminium kozijnen zijn sterk en duurzaam, en kunnen lang meegaan.
 • Aluminium kozijnen hebben over het algemeen een slanker ontwerp dan kunststof kozijnen.

Nadelen van aluminium kozijnen

 • Aluminium kozijnen bieden over het algemeen slechtere thermische isolatie dan kunststof kozijnen, wat kan leiden tot hogere energiekosten.
 • Aluminium kozijnen zijn over het algemeen duurder dan kunststof kozijnen.
 • Aluminium kozijnen hebben meer onderhoud nodig dan kunststof kozijnen en moeten regelmatig worden gereinigd en onderhouden om hun uiterlijk te behouden.

Prijsverschil

Bij het kiezen van nieuwe kozijnen voor je woning is prijs een belangrijke factor. Het prijsverschil tussen aluminium en kunststof kozijnen kan echter behoorlijk groot zijn en kan invloed hebben op je uiteindelijke keuze.

Prijzen van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn over het algemeen de meest budgetvriendelijke optie. De prijs van kunststof kozijnen varieert echter sterk, afhankelijk van verschillende factoren zoals afmetingen, vorm, kleur en afwerking. Gemiddeld kun je verwachten dat de kosten voor kunststof kozijnen ergens tussen de € 350 en € 750 per vierkante meter liggen, inclusief de kosten voor deuren en ramen.

Prijzen van aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn over het algemeen duurder dan kunststof kozijnen. Dit komt omdat aluminium een duurder materiaal is en het fabricageproces meer tijd en arbeid vereist. De prijzen van aluminium kozijnen variëren van € 600 tot € 1.300 per vierkante meter, inclusief de kosten voor deuren en ramen. Het prijsverschil kan echter afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de afmetingen, de dikte van het profiel, de afwerking en de gekozen beglazing.

Factoren die van invloed zijn op de prijs

Naast het materiaal en de afwerking, zijn er nog enkele andere factoren die van invloed zijn op de prijs van zowel aluminium als kunststof kozijnen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Grote kozijnen en complexe vormen zijn over het algemeen duurder dan kleinere en eenvoudigere kozijnen.
 • De keuze van de beglazing kan de kosten beïnvloeden, afhankelijk van het type glas dat je kiest.
 • De kosten voor de montage kunnen ook variëren, afhankelijk van het bedrijf dat je inhuurt en de hoeveelheid werk die nodig is.
 • Hoewel kunststof kozijnen doorgaans betere isolatie bieden dan aluminium kozijnen, kan de keuze voor hoogwaardige isolatie de kosten verhogen.

Conclusie

De keuze tussen kunststof en aluminium kozijnen hangt af van verschillende factoren, zoals het budget, de gewenste uitstraling, de isolatie-eigenschappen en de gewenste mate van onderhoud. Als je op zoek bent naar kozijnen die weinig onderhoud vergen en uitstekende isolatie bieden, dan zijn kunststof kozijnen wellicht de beste optie. Als je daarentegen op zoek bent naar een strakke, moderne uitstraling en een breed scala aan kleuropties, dan zijn aluminium kozijnen wellicht meer geschikt. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van beide opties zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Als extra is het heel verstandig om eerst te kijken voor welk glas u wilt gaan. Wordt het hr++ glas of triple glas ? De subsidies die u hiervoor nog extra terug krijgt van de overheid kunnen uw keuze ook nog zeker beïnvloeden!

Wordt het kunststof of aluminium?

Heb je alle voor- en nadelen bekeken en ben je er uit? Of juist nog helemaal niet? Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze en beantwoorden graag je vragen. Neem gerust contact met ons op.

Plan een gratis afspraak in

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak in voor uw energiebesparende maatregelen, wij komen op zeer korte termijn langs om te kijken naar alle mogelijkheden.

Contact opnemen

U kunt ook contact met ons opnemen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Stel hier uw vraag

Stel uw vraag via onderstaand formulier. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk via een E-mail beantwoorden.

Contact opnemen

U kunt uw vraag ook stellen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Deze website maakt gebruik van cookies om volledig te kunnen functioneren en u een optimale gebruikerservaring te bieden. Door te browsen op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan zoals omschreven in onze Cookieverklaring en Privacyverklaring.

Bedankt voor uw interesse!

Uw aanvraag is in goede orde ontvangen, we zullen hier binnen 24 uur op reageren.