Aluminium kozijnen

Er wordt gezegd dat aluminium een “magisch metaal” is. Het is het derde meest voorkomende element in de aardkorst en het meest voorkomende metaal op aarde. Het wordt voornamelijk gevonden als bauxieterts. Maar waarom is het ideaal voor gordijngevels, deuren en ramen?

Moderne aluminiumlegeringen hebben unieke chemische, fysische en mechanische eigenschappen die verantwoordelijk zijn voor de aanzienlijke stijging van het wereldwijde gebruik van het materiaal, dat jaarlijks met meer dan 5% toeneemt. Hier zijn slechts 8 factoren die de aanhoudende groei van de markt voor aluminiumramen in de beglazingsindustrie ondersteunen, die vandaag de commerciële markt beheerst en PVC-U in de residentiële ruimte uitdaagt.

 • Lichtgewicht

Met een specifiek gewicht van slechts 2,7 g/cm3, minder dan een derde van dat van staal of koper, is aluminium een zeer licht metaal. Het is een van de lichtste metalen die op de markt verkrijgbaar zijn. Dit maakt het perfect voor deur- en raamkozijnen, maar voor gordijngevels is het gebruik van een lichtgewicht kozijn cruciaal. Hoe lichter, hoe beter voor gordijngevels, want ze zijn niet structureel en kunnen alleen hun eigen gewicht dragen.

 • Corrosiebestendig

Aluminium is de beste optie als u een raam wilt dat weinig onderhoud vereist. Dit komt doordat aluminium bij contact met lucht snel een beschermende laag aluminiumoxide ontwikkelt. Deze laag is zeer corrosiebestendig tegen alles wat het weer te bieden heeft, inclusief zure regen, en wordt niet aangetast door schoonmaakmiddelen. Bovendien zullen aluminium kozijnen, ongeacht het weer, na verloop van tijd niet uitzetten, breken, splijten of kromtrekken zoals bij hout of PVC-U het geval is. Door het oppervlak te verven of te anodiseren (vaak met poedercoating) kan de corrosiebescherming nog verder worden versterkt.

 • Zal niet breken

In het geval dat u uw GCSE scheikunde bent vergeten, aluminium is zowel kneedbaar als ductiel, wat betekent dat het kan worden gedraaid, in vorm geperst, of tot een dunne draad kan worden getrokken zonder kracht te verliezen of te breken of barsten. Het is dus eerder flexibel dan bros. Aluminium is werkelijk het op één na meest vervormbare en op zes na meest kneedbare metaal. Dit is geweldig nieuws voor iedereen die een gebogen gordijngevel of raam wil, omdat het mogelijk is de aluminium kozijnprofielen in de gewenste vorm te buigen of te drukken zonder dat men zich zorgen hoeft te maken dat ze breken.

 • 100% recyclebaar

Als het gaat om het recyclen van metalen, is aluminium bijzonder. De kwaliteit van gerecycled aluminium is dezelfde als die van nieuw aluminium, en het is 100% recyclebaar. Dit betekent dat het herhaaldelijk kan worden gerecycled. In werkelijkheid is het huidige verbruik goed voor bijna 75% van al het aluminium dat ooit is geproduceerd. Dit is fantastisch nieuws voor het aanbod van aluminium, vooral omdat de wereldwijde vraag naar aluminium is gestegen tot meer dan 29 miljoen ton per jaar sinds ongeveer 100 jaar geleden de eerste industriële hoeveelheden aluminium werden geproduceerd. Het goede nieuws voor het milieu is echter dat het recyclen en omsmelten van aluminium slechts 5 tot 10% verbruikt van de 14.000 kWh die nodig zijn om 1 ton nieuw aluminium te produceren. wat zich vertaalt in goedkopere uitgaven en een kleinere koolstofafdruk.

 • Zeer sterk

De kozijnen voor ramen, deuren en gordijngevels zijn gemaakt van aluminiumlegeringen. Dit komt door de lage treksterkte van puur aluminium op zichzelf. Het wordt echter aanzienlijk sterker wanneer het gelegeerd wordt met andere elementen zoals mangaan, silicium, koper en magnesium. De treksterkte van zuiver aluminium is ongeveer 90 MPa, maar in combinatie met andere metalen kan hij meer dan 690 MPa bereiken. In werkelijkheid heeft aluminium, dat een van de lichtste technische metalen is, bij gebruik als legering een veel grotere sterkte/gewichtsverhouding dan staal. Bovendien neemt, in tegenstelling tot staal, de sterkte van aluminium toe naarmate de temperatuur daalt, terwijl staal broos wordt bij lage temperaturen (onder 0oC). Bijgevolg zijn aluminium ramen, deuren en gordijngevels meer dan bestand tegen zelfs het zwaarste winterweer. Schotland had het Britse record voor lage temperaturen van -27,2°C.

 • Vormt gemakkelijk legeringen

Zoals wij reeds hebben gezien, verbetert het legeren van aluminium met andere elementen de fysieke kwaliteiten van aluminium. Door bijvoorbeeld alleen mangaan toe te voegen, kan de sterkte van puur commercieel aluminium met 20% worden verhoogd. Samen met silicium, koper, zink, ijzer en magnesium vormt aluminium ook gemakkelijk legeringen. Daardoor kan een verscheidenheid aan legeringen ontstaan met kwaliteiten die geschikt zijn voor bepaalde doeleinden. Aluminiumlegeringen met silicium en magnesium zijn een goede optie voor het extruderen van aluminiumprofielen, en worden gebruikt door aluminiumbeglazingsbedrijven. Zij hebben een grote weerstand tegen corrosie, hoge sterkte, en zijn uiterst vervormbaar, lasbaar, warmtebehandelbaar, en aanpasbaar.

 • Eenvoudig te maken tot aluminium kozijnen

Extrusie, of het duwen van een verwarmde aluminiumlegering door een matrijs om een aluminiumprofiel te vormen, is de methode die wordt gebruikt om aluminium kozijnen te maken. Het kozijn ontstaat door deze profielen samen te voegen. De specifieke kenmerken van het kozijn zijn het resultaat van het ontwerp van deze profielen. Ze kunnen uitgebreide functies hebben, maar gelukkig kunnen ze worden geproduceerd met behulp van een enkel geëxtrudeerd segment, waardoor de profielen stevig en duurzaam zijn. Bovendien is aluminium goed geschikt voor machinale bewerking, waardoor het eenvoudig is om de aluminium profielen nauwkeurig te vervaardigen tot het afgewerkte raamkozijn.

 • Decoratief

Om aluminium een decoratief glad of gestructureerd uiterlijk te geven, kan het gemakkelijk worden geanodiseerd of gepoedercoat. Met andere woorden, aluminium ramen, deuren en vliesgevels functioneren niet alleen goed, maar zien er ook geweldig uit. Door het aluminium onder te dompelen in een zuur elektrolytbad en er een elektrische stroom doorheen te laten lopen, wordt het anodiseren bereikt. Door dit te doen, wordt een aantrekkelijke, langdurige, corrosiebestendige aluminiumoxideafwerking op het metaaloppervlak gecreëerd. Het is ongelooflijk duurzaam omdat het aluminiumoxide volledig gebonden is aan het onderliggende aluminium en niet kan afschilferen. Aangezien het aluminiumoxide een poreuze structuur heeft, is afdichting noodzakelijk om het corrosiebestendig te maken. Geanodiseerd aluminium kan in een verscheidenheid van kleuren worden gevonden dankzij de verzegeling, die ofwel transparant kan zijn of specifieke kleurstoffen kan bevatten. Een alternatief is om het aluminium te poedercoaten. Het aluminium kan in elke RAL-kleur worden gepoedercoat nadat het met behulp van anodiseren of een chemische reactie is voorbehandeld om een corrosiebestendige barrière te vormen. In Denaby beschikt Senior Architectural System over een hypermoderne poederlakfabriek. De voorbehandelde aluminium staven zijn geaard, en wanneer het verfpoeder de pistolen verlaat, krijgt het een elektrostatische lading. Hierdoor hechten de poedermoleculen zich gemakkelijker aan de staven door elektrostatische lading, net zoals stofdeeltjes zich aan het scherm van uw TV hechten door elektrostatische lading! Daarna worden de staven uitgehard in een oven waar het poeder smelt en een homogene, flexibele en gladde afwerking vormt die 25 jaar weersbestendig is.

Het is logisch dat steeds meer mensen kiezen voor aluminium ramen, deuren en vliesgevels voor zowel commerciële als residentiële structuren, gezien alle voordelen.

Aluminium biedt 4 belangrijke voordelen ten opzichte van hout en PVC die het de ideale keuze maken voor mooie raamkozijnen:

 • Hoge sterkte
 • Uitstekende thermische efficiëntie
 • Weinig onderhoud
 • Stijl
 • Hoge sterkte

Het sterkste materiaal dat voor de vervaardiging van raamkozijnen wordt gebruikt is aluminium.

Door de inherente sterkte van aluminium kozijnen hebben temperatuurschommelingen geen invloed op het materiaal:

 • Flex
 • Verdraaien
 • Uitzetten
 • Contract

Onder bepaalde weersomstandigheden kan zowel hout als PVC kromtrekken. Houten kozijnen kunnen bijvoorbeeld vervormen als het materiaal wordt blootgesteld aan langdurig zonlicht of te veel vocht. Wanneer hout kromtrekt, kan dit invloed hebben op hoe goed het raam in het kozijn past, wat kan leiden tot problemen met de werking en thermische efficiëntie.

Bovendien zijn PVC-kozijnen gevoelig voor kromtrekken bij warme temperaturen, waardoor het materiaal kan uitzetten en krimpen en het een uitdaging wordt om de kozijnen correct te openen en te sluiten.

Door zijn inherente sterkte is aluminium niet beïnvloed door deze effecten, waardoor het mogelijk is om ramen te bouwen die aanzienlijk groter zijn zonder aan veiligheid in te boeten. Daardoor is het mogelijk lichtere en minder geprofileerde ontwerpen te ontwikkelen met een veel grotere ontwerpflexibiliteit.

Uitstekende thermische efficiëntie

Als de kozijnen zijn voorzien van een thermische onderbreking, zijn aluminium kozijnen zeer thermisch efficiënt.

Een thermische onderbreking voorkomt dat het vermogen van metaal om elektriciteit te geleiden de warmte uit het huis verplaatst. In het Origin Window is een polyamide thermische onderbreking van 35 mm met in elkaar grijpende barrières geïnstalleerd om de luchtstroom door het systeem te beperken. Om de thermische efficiëntie verder te verhogen, wordt een aangepaste spouwpakking geïnstalleerd in de binnenkamer van het kozijn tussen de vleugel en het kozijn (behalve aan de kant van het kozijn waar de sloten zijn geïnstalleerd). Deze nuttige FAQ’s kunnen u helpen meer te weten te komen over de thermische efficiëntie van ramen en glas.

Aerogel – wat is het en waarom zou u het overwegen?

Aerogel isolatie is zo effectief dat het wordt gebruikt in ruimtevaartuigen en ruimtepakken, met waarden voor thermische efficiëntie die werkelijk toonaangevend zijn in de industrie.

De ruimtevaarttechnologie Aerogel kan worden besteld als upgrade voor het Origin Window voor een aanzienlijk verbeterde thermische efficiëntie. Het Origin Window is het meest thermisch efficiënte aluminium product op de markt wanneer het wordt opgewaardeerd met het sterk isolerende Aerogel, met een BFRC (British Fenestration Rating Council) Energy Rating van A++, of U-Value van 0,8.

Bovendien kan hout bij koud weer krimpen, waardoor er minieme spleten ontstaan tussen het kozijn en het raam waardoor tocht het huis binnenkomt, ondanks het feit dat houten kozijnen ook thermisch efficiënt zijn.

Afhankelijk van de fabrikant kan de thermische efficiëntie van PVC-ramen aanzienlijk verschillen. Volgens de huidige bouwvoorschriften moeten nieuw geïnstalleerde ramen een minimale U-waarde hebben van 1,4 W/M2K en een energieklasse beter dan C. (vanaf 15 juni 2022) De meeste PVC ramen zullen dus minstens op dit niveau presteren.

 • Weinig onderhoud

Kozijnen van aluminium vereisen het minste onderhoud.

Aluminium ramen hoeven alleen maar te worden schoongemaakt met een warm sopje om brandschoon te blijven. De meeste aluminium kozijnen zijn gepoedercoat, dus ze hoeven niet geschilderd te worden en hun kleur gaat niet achteruit met de tijd. Aluminium met poedercoating roest niet, oxideert niet, rot niet en trekt niet krom. Deze sectie over openslaande deuren heeft extra informatie over het behoud van aluminium, waarvan veel ook van toepassing is op aluminium kozijnen.

Het meeste onderhoud is nodig voor houten kozijnen, omdat deze om de paar jaar opnieuw moeten worden geverfd om te voorkomen dat ze er versleten uitzien en om ervoor te zorgen dat het hout goed is afgedicht en beschermd tegen vocht.

Hoewel PVC kozijnen weinig onderhoud nodig hebben, is het grootste nadeel dat ze er op den duur oud uit kunnen gaan zien als ze lange tijd aan direct zonlicht worden blootgesteld. Omdat ze niet overschilderd kunnen worden, hebben ze vaak een kortere levensduur dan hout.

 • Stijl

Aluminium ramen zijn een zeer modieus alternatief vanwege hun prachtige, slanke kozijnen en verschillende kleurmogelijkheden.

Als het gebruikte aluminium van een hoog kaliber is, kunnen aluminium kozijnen gepoedercoat worden in RAL-kleuren voor een prachtig glad uiterlijk. Sommige raamfabrikanten bouwen ramen met gerecycled aluminium schroot, wat kan leiden tot kleine oneffenheden in de oppervlakte gladheid van het frame. Aan de andere kant van het spectrum, wordt het Origin Window gemaakt van premium aluminium billets die een volledige supply chain geschiedenis hebben. Zij produceren ramen van de hoogste kwaliteit. Voor de afwerking van de ramen kan een grote verscheidenheid aan RAL-kleuren worden gebruikt, waaronder talrijke realistische houteffectafwerkingen.

Aluminium ramen komen in een verscheidenheid van stijlen, waaronder openslaande deuren, erkers en gevelramen, om uw voorkeuren en uw eigendom te passen, net zoals hout en PVC ramen dat doen.

Als het gaat om esthetiek, is hout de belangrijkste concurrent van aluminium, vooral in historische huizen. Het grootste nadeel van houten kozijnen is dat ze veel meer zorg nodig hebben en sneller tekenen van slijtage vertonen dan andere materialen. Pvc-kozijnen kunnen er log uitzien en staan niet bekend om hun elegantie. Bij PVC-ramen zijn er slechts enkele kleurmogelijkheden beschikbaar.

Plan een gratis afspraak in

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak in voor uw energiebesparende maatregelen, wij komen op zeer korte termijn langs om te kijken naar alle mogelijkheden.

Contact opnemen

U kunt ook contact met ons opnemen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Menu

Uw complete woning verduurzamen? Wij ontzorgen u tijdens het gehele traject!

Stel hier uw vraag

Stel uw vraag via onderstaand formulier. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk via een E-mail beantwoorden.

Contact opnemen

U kunt uw vraag ook stellen via één van de onderstaande contactmogelijkheden.

Deze website maakt gebruik van cookies om volledig te kunnen functioneren en u een optimale gebruikerservaring te bieden. Door te browsen op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan zoals omschreven in onze Cookieverklaring en Privacyverklaring.

Bedankt voor uw interesse!

Uw aanvraag is in goede orde ontvangen, we zullen hier binnen 24 uur op reageren.